
MAJLIS Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) mendapati tiga restoran di Petaling Jaya, Selangor melanggar peraturan apabila meletakkan meja, kerusi dan peralatan lain secara haram di atas laluan pejalan kaki dan ruang letak kereta awam.
Restoran-restoran tersebut terletak di Jalan SS2/24, Jalan 21/1 dan Jalan 20/14.
Kesalahan itu dikesan hasil daripada tujuh operasi bersama yang dijalankan oleh MBPJ dengan kerjasama Jabatan Imigresen dan polis sepanjang tahun ini.
Sebanyak 77 premis perniagaan telah diperiksa yang mendorong kepada penahanan 143 warga asing, pengeluaran 11 kompaun, penutupan 20 premis, dan 50 rampasan.
Datuk Bandar Petaling Jaya, Mohamad Zahri Samingon memberitahu StarMetro bahawa operasi itu dijalankan susulan aduan mengenai warga asing yang disyaki menjalankan perniagaan secara haram.
"Pada 24 Januari lalu, saya bersama pegawai penguat kuasa MBPJ mengunjungi tiga restoran yang telah dikenakan pelbagai kompaun.
"Pengusaha restoran tersebut telah dijemput untuk menghadiri taklimat di MBPJ, namun mereka gagal hadir," katanya.
Zahri berkata, ketiga-tiga restoran tersebut secara keseluruhan dikenakan 89 kompaun.
"Salah satu restoran tersebut tidak memperbaharui lesen perniagaannya untuk tahun 2025. Ia hanya memiliki lesen sementara, tetapi belum membayar yuran lesen sebanyak RM330," katanya.
Dalam satu daripada operasi yang dijalankan, peralatan memasak turut dikesan menghalang laluan pejalan kaki.
Dalam isu lain, Mohamad Zahri turut memaklumkan bahawa terdapat 1,970 lot kosong di 23 pasar malam di bandar ini.
"Saya menggesa golongan muda dan penduduk setempat yang berminat untuk memulakan perniagaan agar mengunjungi Jabatan Perlesenan MBPJ untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang yang ada, kerana kami juga mempunyai program latihan untuk usahawan.
"Kami dapat menerangkan semua prosedur, peraturan, dan undang-undang yang perlu dipatuhi.
"Tujuan kami adalah untuk membantu orang ramai memulakan perniagaan secara sah dan mematuhi garis panduan, terutamanya dalam aspek pengendalian makanan.
"Kami ingin memastikan perniagaan mematuhi piawaian keselamatan makanan," katanya. — The Star/ SHEILA SRI PRIYA
Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram