Dua Ahli Parlimen PH gesa CEO HRD Corp letak jawatan


  • Massa
  • Selasa, 09 Jul 2024

Shahul Hameed Dawood digesa untuk meletakkan jawatan sebagai CEO HRD Corp.

GESAAN telah dibuat agar Ketua Eksekutif (CEO) Perbadanan Pembangunan Sumber Manusia (HRD Corp) Datuk Shahul Hameed Dawood meletakkan jawatan berikutan siasatan terhadap syarikat itu.

Sim Tze Tzin (PH-Bayan Baru) menggesa Shahul Hameed bercuti di taman sehingga siasatan selesai.

Beliau berkata, ia perlu bagi memulihkan keyakinan orang ramai berikutan laporan Jabatan Ketua Audit Negara pada 4 Julai lalu yang mendapati bahawa HRD Corp telah gagal dalam pengauditannya.

BACA LAGI: Penutupan pintu pagar balai polis tak jejas perkhidmatan masyarakat — KPN

BACA LAGI: Dakwa ditumbuk ‘Orang Besar’ Rembau, 17 saksi dipanggil

Ini juga ditambah dengan laporan Jawatankuasa Kira-Kira Awam Parlimen berasingan yang mendedahkan bahawa HRD Corp telah menggunakan RM3.77 bilion levi dikutip daripada majikan untuk program pembangunan latihan untuk pelbagai pelaburan berisiko tinggi.

"Dalam laporan itu, ia menunjukkan bahawa HRD Corp telah menentukan bahawa kestabilan kewangan Syarikat A berada pada arah aliran menurun dan tidak dapat membayar dividen kepada pelaburnya.

“Bagaimanapun, apabila Syarikat A yang sama dibentangkan kepada Kementerian Sumber Manusia untuk kelulusan, syarikat pertama telah dibentangkan sebagai mempunyai banyak potensi kukuh untuk berkembang.

“Ini bermakna laporan dalaman dan laporan HRD Corp kepada kementerian adalah bercanggah sama sekali yang membawa kepada kerugian kewangan tidak perlu,” katanya ketika membahaskan laporan Ketua Audit Negara di Parlimen pada Selasa (9 Julai).

Begitu juga, Hassan Abdul Karim (PH-Pasir Gudang) menggesa menggantung Shahul Hameed berkuat kuasa serta-merta.

"Sama ada menggantungnya atau menamatkan pengurusan, iaitu Ketua Pegawai Eksekutif. Beliau memegang dua jawatan: dalam lembaga pengarah dan panel pelaburan," katanya. — The Star/BENJAMIN LEE, RAHIMY RAHIM, GERARD GIMINO dan RAGANANTHINI VETHASALAM

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram