Ratu Naga fail saman kerajaan Persekutuan


  • Massa
  • Jumaat, 01 Dis 2023

Ratu Naga pada Jumaat memfailkan saman pemula yang menyasarkan kerajaan Persekutuan sebagai defendan tunggal di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 8 November lalu.  — Facebook

AKTIVIS politik, Syarul Ema Rena Abu Samah ataupun lebih dikenali sebagai Ratu Naga pada Jumaat memfailkan saman pemula yang menyasarkan kerajaan Persekutuan sebagai defendan tunggal di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 8 November lalu.

Dia yang juga penyedia kandungan TikTok Pro Perikatan Nasional (PN), merujuk kepada mahkamah sivil untuk membatalkan Seksyen 9(5) Akta Perhimpunan Aman 2012 yang memerlukan penganjur perhimpunan memberi notis awal 10 hari kepada polis.

Menurut kertas kausa yang difailkan oleh firma guaman Daim & Gamany, plaintif berkata, dia memutuskan untuk memfailkan tuntutan itu berikutan polis merekodkan kenyataannya pada 19 September.

Syarul Ema mendakwa rakaman kenyataan itu adalah berhubung perhimpunan awam yang berlangsung tiga hari sebelum itu di Kuala Lumpur dan polis merekodkan kenyataannya sebagai sebahagian daripada siasatan di bawah Seksyen 9 (5), yang didakwanya tidak sah dan tidak boleh dikuatkuasakan.

Dia mendakwa ini disebabkan kes Mahkamah Rayuan 2014 Nik Nazmi Ahmad lawann Pendakwaan, yang didakwanya membatalkan peruntukan itu sebagai tidak sah.

"Plaintif memfailkan saman pemula ini bagi melindungi dirinya daripada risiko sebarang kesan buruk yang boleh diambil oleh defendan dan/atau kakitangan-kakitangan dan/atau pekerja dan/atau ejen-ejen menurut seksyen 9(5) Akta Perhimpunan Aman 2012 yang bukan lagi suatu undang-undang yang sah," katanya dalam dokumen mahkamah.

Dia mendakwa bahawa Presiden Mahkamah Rayuan mengenai peruntukan itu tidak pernah dibatalkan oleh Mahkamah Persekutuan kerana pendakwa dalam kes Nik Nazmi telah menarik balik rayuan mereka di mahkamah tertinggi pada 12 Mei 2015.

Sebelum ini, media melaporkan pada 19 September tahun ini, polis merekodkan keterangan Syarul Ema dan 15 individu lain berhubung perhimpunan awam di ibu negara tiga hari sebelumnya.

Dalam perhimpunan itu, ratusan penunjuk perasaan berhimpun di Masjid Jamek Kampung Baru dan berarak ke pusat beli-belah Sogo di Kuala Lumpur sebagai tanda protes terhadap pelepasan tanpa pembebasan (DNAA) Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi daripada 47 tuduhan pecah amanah, rasuah, dan pengubahan wang haram berkaitan dengan dana Yayasan Akalbudi. — Majoriti

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram