[VIDEO] ‘Mama tolong adik, adik panas’, ibu tahu budak 12 tahun melecur di bilik TNB Bayan Lepas dari grup WhatsApp


  • Massa
  • Jumaat, 17 Nov 2023

Mohd Dawisy (dalam bulatan) bersama kembarnya yang tidak bermain sama kerana tidur di rumah. Gambar kanan: Keadaan mangsa yang melecur teruk selepas terkena renjatan elektrik ketika mengambil bola yang termasuk ke dalam bilik jana kuasa TNB di Bayan Lepas pada Khamis. — Facebook

IBU Mohd Dawisy Zarif Mohd Khairi, 12, kanak-kanak lelaki yang melecur selepas terkena renjatan elektrik di bilik jana kuasa Tenaga Nasional Berhad (TNB) Taman Seri Bayu, Bayan Lepas, Pulau Pinang pada Khamis, mengetahui mengenai kejadian menimpa anak bongsunya itu menerusi kumpulan WhatsApp.

Suhana Samsudin, 37, berkata, ketika kejadian dia sedang bekerja di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (LTAPP) dan terkejut mendapati rakaman video dikongsi di dalam kumpulan itu adalah mengenai anaknya, sebelum bergegas pulang sekitar 5 petang.

Dia turut dihubungi oleh rakan anaknya tidak lama selepas itu yang memberitahu Mohd Dawisy terbakar.

"Ketika saya sampai anak saya masih berada di situ (kawasan kejadian) dan dibawa ke surau sebelum dihantar ke ke Hospital Pulau Pinang (HPP) dengan bantuan Angkatan Pertahanan Awam (APM).

"Sepanjang tempoh itu anak saya berada dalam keadaan sedar. Dia asyik panggil saya cakap mama tolong adik, adik sakit...tolong adik panas,” katanya ketika ditemui di HPP, pada Jumaat.

BACA LAGI : [VIDEO] Ambil bola dalam bilik TNB, budak 12 tahun melecur satu badan terkena renjatan elektrik di Bayan Lepas

Bapa kanak-kanak itu, Mohd Khairi Abdul Ghani, 38, berkata, ketika kejadian dia berada di Lumut, Perak kerana bertugas dan terus pulang sebaik dimaklumkan anak bongsu daripada tiga beradik itu ditimpa kemalangan.

Beliau berkata, menjadi kebiasaan kanak-kanak di kawasan perumahan tersebut termasuk anaknya bermain bola di gelanggang futsal di situ dan ini kali pertama kejadian seumpama itu berlaku.

"Saya tidak tahu bagaimana kejadian berlaku tetapi dimaklumkan dia masuk ke situ (bilik jana kuasa) untuk ambil bola, kembarnya pula tidak ikut bermain kerana tidur di rumah.

"Tahap melecur badan anak saya adalah 50 peratus dan ketika ini, dia masih di bawah pemantauan doktor dan ditidurkan,” katanya.

Menurut Mohd Khairi, anaknya yang juga murid di Sekolah Kebangsaan (SK) Bayan Lepas 2 memang seorang yang ceria dan aktif terutama dalam sukan bola sepak dan pernah mewakili sekolahnya dalam sukan itu.

"Dia anak yang kuat, saya harap dia dapat bertahan dan kembali pulih seperti sediakala,” katanya.

Terdahulu, dalam kejadian kira-kira 4.50 petang Khamis, Mohd Dawisy dikatakan bermain bola sepak bersama rakan-rakannya sebelum bola termasuk ke dalam bilik jana kuasa TNB.

Menurut Ketua Polis Daerah Barat Daya, Supritendan Kamarul Rizal Jenal, berdasarkan maklumat awal, kanak-kanak itu masuk ke kawasan bilik jana kuasa tersebut untuk mengambil bola dan dikatakan terjatuh sebelum terkena renjatan elektrik dan dihantar ke HPP untuk rawatan lanjut. — Bernama

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram