[VIDEO] Orang awam jumpa mayat OKU kejang, tergigit lidah terapung di dalam longkang


  • 112
  • Jumaat, 08 Sep 2023

Mangsa berusia 37 tahun terbabit ditemui orang awam yang kebetulan melalui kawasan berkenaan sebelum menghubungi pihak polis.

ORANG awam dikejutkan dengan penemuan mayat seorang lelaki orang kurang upaya (OKU) yang terapung di dalam longkang berhampiran sebuah pondok perhentian bas Pekan Goshen di Jalan Langkon Pitas, Kota Marudu, Sabah pada Khamis.

Video penemuan mayat berdurasi 31 saat itu turut tular di media sosial pada hari yang sama dan menarik perhatian ramai kerana mangsa didakwa sering berjalan melalui kawasan yang sama.

Dalam penemuan kira-kira pukul 2 petang itu, mangsa berusia 37 tahun terbabit ditemui orang awam yang kebetulan melalui kawasan berkenaan sebelum menghubungi pihak polis.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kota Marudu, Superitendan Zairolnizal Ishak berkata, sepasukan polis digerakkan ke lokasi kejadian untuk siasatan lanjut sejurus menerima laporan mengenai kejadian terbabit.

“Mayat mangsa sudah dihantar ke Hospital Lotong Kota Marudu untuk tujuan bedah siasat.

“Hasil siasatan mendapati mangsa warga tempatan dan OKU pembelajaran serta mempunyai sejarah penyakit sawan.

“Mangsa pada hari kejadian didapati keluar dari rumah seawal pukul 8 pagi dan berjalan kaki ke pekan sebelum ditemui orang awam di lokasi kejadian,” katanya dalam satu kenyataan.

Tambah Zairolnizal lagi, siasatan awal mendapati mangsa akan keluar berjalan kaki hampir setiap hari ke pekan Kota Marudu dari Kampung Kandawayon dan mangsa juga didakwa sering diserang sawan.

“Hasil daripada pemeriksaan pegawai perubatan mendapati tiada sebarang kesan kecederaan di badan mangsa.

“Mangsa juga dipercayai diserang sawan sebelum terjatuh ke dalam parit dan hasil pemeriksaan terhadap badan mangsa ketika ditemukan di dalam longkang itu juga masih dalam keadaan kejang dan tergigit lidah,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata, kes diklasifikasikan sebagai laporan mati (SDR). — Majoriti

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram