KWSP cari ahli usia 100 tahun, gesa tuntut wang simpanan


KWSP menggesa ahli atau waris menyemak simpanan KWSP tidak dituntut.

TIMBUL persoalan adakah terdapat pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) berumur 100 tahun di luar sana?

Jawapannya ya! KWSP baru-baru ini menyiarkan notis menerusi The Star supaya individu berusia 100 tahun dan ke atas menghubungi mereka bagi menuntut simpanan KWSP masing-masing.

Pengurus dana persaraan itu berkata, ahli dan waris pencarum boleh menyemak baki yang tidak dituntut menggunakan kad pengenalan atau nombor keahlian mereka.

Notis itu menyatakan bahawa jika tuntutan tidak dibuat sebelum 31 Disember, wang itu akan ditukarkan ke Pengurusan Wang Tak Dituntut (BWTD), yang terletak di bawah Kementerian Kewangan.

Ketika dihubungi, KWSP menyatakan bahawa notis yang dikeluarkan di beberapa akhbar baru-baru ini adalah langkah berkala untuk menjamin perlindungan kepentingan ahli, dan pengurusan aset dibuat oleh ahli sendiri atau waris mereka.

“KWSP ingin menjelaskan bahawa ahli dibenarkan membuat caruman sehingga umur 75 tahun, dan boleh menyimpan simpanan mereka dalam KWSP sehingga umur 100 tahun.

“Dalam tempoh itu, ahli masih layak menerima dividen ke atas simpanan mereka sehingga simpanan itu dipindahkan ke BWTD di bawah Jabatan Akauntan Negara Malaysia, mengikut Seksyen 51A Akta KWSP 1991.

“Oleh itu, ahli atau waris mereka dinasihatkan menghubungi KWSP dan mengeluarkan semua simpanan. Ini kerana sebaik sahaja pemindahan dibuat, sebarang tuntutan lanjut mesti dibuat melalui BWTD,” katanya.

KWSP tidak akan mendedahkan berapakah bilangan orang yang berusia 100 tahun yang dicari bagi simpanan mereka yang tidak dituntut buat masa ini.

Ia menggesa ahli atau waris/penerima mereka untuk menyemak simpanan KWSP yang tidak dituntut melalui laman webnya di pautan https://secure.kwsp.gov.my/employer/unclaimedcontribution?0&lang=ms.

“Sekiranya nama tersenarai, ahli atau waris/penerima perlu pergi ke cawangan KWSP terdekat untuk memohon pengeluaran, tertakluk kepada terma dan syarat,” katanya.

Pada Jun, Dewan Rakyat diberitahu bahawa setakat 31 Mei, baki wang tidak dituntut ialah RM11.5 bilion. Jumlah wang yang dituntut pada tarikh tersebut ialah RM3.4bilion.

Kementerian Kewangan berkata, jumlah permohonan yang diterima oleh Pendaftar Wang Tak Dituntut meningkat dua kali ganda dalam tempoh lima bulan pertama 2023 berbanding tempoh sama tahun lalu.

Penyerahan yang didaftarkan untuk lima bulan pertama tahun ini berjumlah RM1.3 bilion, meningkat 18 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lepas di Petaling Jaya.

Peningkatan dalam tuntutan adalah disebabkan oleh operasi penguatkuasaan bagi memastikan syarikat di seluruh negara mematuhi Akta Wang Tak Dituntut 1965. — The Star/ Fazleena Aziz

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan TelegramLebih Pilihan