Sanusi tidak langgar peraturan tunjuk kertas undi, kata bekas pengerusi SPR


  • Politik
  • Isnin, 14 Ogos 2023

Muhammad Sanusi ketika membuang undi di Pusat Pengundian Sekolah Kebangsaan Bandar Baru Beris Jaya Sik, pada Sabtu.

MENTERI Besar Kedah sementara, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor tidak melakukan sebarang kesalahan pilihan raya dengan mempamerkan kertas undinya, menurut bekas Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Azhar Azizan Harun.

Beliau yang juga seorang peguam berkata, tiada mana-mana peruntukan dalam undang-undang melarang sesiapa daripada mendedahkan undi mereka secara sukarela.

"Seksyen yang berkaitan ialah Seksyen 5 Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954. Jika kita membaca seksyen itu dengan baik dan mendalam, jelas sekali tiada satu pun peruntukan dalam Seksyen 5 tersebut terpakai kepada apa yang dilakukan oleh Muhammad Sanusi," katanya ketika dihubungi pada Ahad.

Azhar berkata, Seksyen 5 pada dasarnya melarang calon atau ejen yang mendapat maklumat mengenai butiran undi atau pengundi daripada mendedahkan maklumat sedemikian, dan juga melarang mereka bertanya kepada pengundi tentang calon yang mereka undi, atau mendedahkan individu memohon kertas undi semasa proses pengundian.

Tan Sri Azhar Azizan Harun. - Filepic/The Star

Bekas Pengerusi SPR, Tan Sri Azhar Azizan Harun.

Tambahnya, mereka juga antara lain dilarang daripada mendedahkan apa-apa maklumat diperolehi di pusat pengiraan undi berkaitan dengan pilihan pengundi.

Azhar berkata, calon atau ejen juga dikehendaki menandatangani sumpah rahsia sebelum mereka menghadiri prosiding membabitkan kertas undi di pusat mengundi dan pusat pengiraan undi.

“Jadi pada dasarnya undang-undang itu direka untuk melindungi kerahsiaan undi yang diperoleh atau mungkin didapati oleh ejen atau calon dan kerani.

"Tetapi jika seseorang pengundi ingin mendedahkan undinya sendiri secara sukarela, tiada apa-apa pun di bawah undang-undang yang melarangnya," tambahnya.

Azhar berkata, trend swafoto undi adalah fenomena baharu dan terdapat banyak insiden di Amerika Syarikat (AS) apabila pengundi mengambil swafoto dengan kertas undi mereka yang sudah ditanda.

Menurutnya, pada 2014, negeri di New Hampshire dekat AS meluluskan undang-undang yang secara khusus melarang swafoto bersama kertas undi.

“Seperti kebanyakan negeri di AS, New Hampshire telah melarang pengundi daripada mendedahkan undi mereka yang ditanda.

“Perundangan 2014 (HB 366) telah mengambil langkah lebih jauh dengan secara jelas melarang pengundi daripada mengambil imej digital undi bertanda dan mengedar atau berkongsinya di media sosial,” katanya.

Azhar berkata, undang-undang itu dicabar di Mahkamah Persekutuan dan ia diputuskan tidak mengikut Perlembagaan kerana melanggar hak Pindaan Pertama Perlembagaan AS untuk kebebasan bersuara.

Bagaimanapun, mahkamah di negara itu membuat kesimpulan bahawa swafoto undi adalah ekspresi politik dilindungi Perlembagaan yang boleh dihadkan hanya dengan memenuhi standard penelitian perlembagaan tertinggi.

Pada April 2019, Timbalan Presiden Umno, Datuk Seri Mohamad Hasan turut mendedahkan kertas undi yang telah ditanda kepada pemberita semasa pilihan raya kecil DUN Rantau.

Pada 2013, calon Barisan Nasional, Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman menunjukkan kertas undinya kepada pemberita semasa pilihan raya kecil Besut.

Tiada tindakan diambil dalam kedua-dua insiden berkenaan. — The Star/FATIMAH ZAINAL

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram