Hanya ambil masa 6 bulan, saya buat apa yang kamu tak lakukan dalam tempoh 3 tahun, PM Anwar beritahu Perikatan


  • Primer
  • Khamis, 10 Ogos 2023

Anwar turut menyenaraikan kegagalan pentadbiran Perikatan Nasional selama tiga tahun menjadi Kerajaan Persekutuan. — Bernama

DATUK Seri Anwar Ibrahim tampil membidas lawannya yang berulang kali menggelarnya sebagai pemimpin 'tidak berguna' sepanjang kempen di enam Pilihan Raya Negeri (PRN).

Dalam satu ceramah, Perdana Menteri menyenaraikan kegagalan pentadbiran Perikatan Nasional selama tiga tahun menjadi kerajaan persekutuan dan percubaan untuk menghapuskan rekod buruk mereka dengan memainkan sentimen nasionalis Melayu.

Katanya, Parti Perikatan, PAS dan Bersatu, berkuasa melalui rampasan kuasa yang dipanggil 'Langkah Sheraton' pada Februari 2020 yang menjatuhkan kerajaan Pakatan Harapan ketika itu.

Antara kegagalan Kerajaan Perikatan yang dikatakan Anwar ialah keputusan untuk tidak membiayai baik pulih dan membaiki kuarters dan peralatan untuk anggota polis yang terlibat di Kawasan Keselamatan Timur Sabah.

"Kerajaan Perikatan juga meningkatkan cabutan loteri khas kepada 22 kali setahun walaupun mereka mendakwa diri pro-Islam.

"Polis dan angkatan tentera meminta RM40 juta tetapi Tan Sri Muhyiddin Yassin menjawab dan mengatakan tidak ada wang tetapi kemudian dia membelanjakan RM40 juta untuk mengubah suai kediaman rasmi Sri Perdana ," katanya merujuk kepada bekas Perdana Menteri, Muhyiddin dari Perikatan.

Anwar berkata sedemikian kepada penyokong Barisan Nasional dan Pakatan Harapan dalam satu ceramah politik di Hiliran, Kuala Terengganu pada Rabu.

Pakatan Harapan, yang diketuai Anwar, dan Barisan Nasional bakal menentang Perikatan, yang diketuai oleh Muhyiddin, dalam enam PRN yang berlangsung hujung minggu ini.

Terdahulu dalam ucapan kempen Muhyiddin di Terengganu, pengerusi Perikatan itu berulang kali menggelar Anwar sebagai 'bodoh' dan menuduhnya tidak 'melakukan apa-apa untuk orang ramai' selepas beliau memegang jawatan pada November tahun lalu.

Menafikan perkara itu, Anwar berkata, beliau menerima permohonan RM40 juta yang sama daripada polis dan angkatan tentera dan selepas mengesahkan jumlah yang diperlukan dengan Kementerian Pertahanan dan Dalam Negeri, sebelum meluluskannya.

"Mereka (Perikatan) kata mereka sudah merancang untuk melakukannya tetapi tidak mempunyai masa.

"Mereka mempunyai tiga tahun untuk melakukannya dan mereka tidak melakukannya. Saya melakukannya dalam tempoh enam bulan.

"Walaupun mereka bersama parti PAS, namun masih gagal mengurangkan kegiatan perjudian ketika mereka berkuasa dan semasa saya menjadi ketua Pembangkang, saya menyoal mereka di Parlimen dan PAS berkata itu bukan keputusan mereka.

"Tetapi anda berada dalam kerajaan. Jika mereka masih dalam kerajaan, masih ada 22 cabutan khas," katanya. — TheStar/SHERIDAN MAHAVERA

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram