Tiada jentera kerajaan digunakan, Fahmi nafi bantuan khas ekonomi Madani jadi gula-gula PRN


  • Primer
  • Jumaat, 28 Jul 2023

Anwar Ibrahim (tengah) bersama Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Zuki Ali pada perasmian Majlis Peluncuran Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat di Suruhanjaya Sekuriti Malaysia di Kuala Lumpur pada Khamis. — Bernama

MENTERI Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil membidas kenyataan beberapa pihak yang mendakwa Bantuan Khas Penghargaan "Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat” merupakan ‘gula-gula’ politik menjelang Pilihan Raya Negeri (PRN) bulan depan.

Fahmi berkata, pengumuman bantuan khas tersebut dibuat sebelum tempoh berkempen bagi PRN.

"Kempen akan bermula secara rasmi esok (Sabtu) selepas selesai proses penamaan calon, jadi arahan untuk tempoh berkempen adalah dari 29 Julai sehingga 12 Ogos.

"Selain itu, disiplin kita (kerajaan) ialah tidak menggunakan jentera kerajaan, tidak boleh menyampaikan apa yang disebut ‘gula-gula pilihan raya’ dan tidak ada pengumuman projek ‘mi segera’,” katanya dalam sidang media selepas majlis pelancaran Pakej Rahmah Jalur Lebar Tetap Allo di Kuala Lumpur pada Jumaat.

KUALA LUMPUR, 28 Julai -- Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil berucap pada majlis Pelancaran Pakej Rahmah Jalur Lebar Tetap (Home Internet) ALLO di Pusat Konvensyen Leo Moggie TNB Platinum, Bangsar hari ini.Pakej Rahmah Jalur Lebar Tetap (Home Internet) ALLO adalah pakej khas untuk warganegara Malaysia yang layak, bagi membantu mereka menangani peningkatan kos sara hidup dengan penawaran harga yang lebih murah berbanding harga pakej semasa di pasaran.

Pengguna boleh menikmati perkhidmatan internet dengan kelajuan 100Mbps serta data tanpa had pada harga RM 69 sebulan dan ianya khusus kepada kawasan yang mempunyai liputan ALLO iaitu Selangor, Melaka, Negeri Sembilan, Johor, Perak, Pulau Pinang dan Kedah.

--fotoBERNAMA (2023) HAK CIPTA TERPELIHARA

Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil. — Bernama

Pada Khamis, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika berucap pada majlis peluncuran "Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat” berkata, kerajaan akan menyediakan bantuan khas penghargaan RM300 kepada penjawat awam gred 56 dan ke bawah yang akan dibayar dalam tempoh dua minggu.

Selain itu, kerajaan juga memberikan kredit e-tunai RM100 kepada rakyat dewasa yang berpendapatan RM100,000 setahun dan ke bawah.

Fahmi berkata, kerajaan tidak boleh menghentikan perkhidmatan untuk rakyat dan menangguhkan sebarang pengumuman.

"Saya umumkan (Pakej Rahmah Jalur Lebar Tetap) ini adakah ia gula-gula juga? Ia adalah perkhidmatan biasa, kerja kerajaan perlu diteruskan. Takkan kita hendak menangguhkan semua pengumuman,” katanya.

Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan PRN di Selangor, Kedah, Pulau Pinang, Kelantan, Terengganu dan Negeri Sembilan serta PRK Parlimen Kuala Terengganu diadakan serentak pada 18 Ogos ini manakala tarikh penamaan calon pada Sabtu dan pengundian awal pada 8 Ogos. — Bernama

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram