Sesi persekolahan bakal bermula pada Januari menjelang 2026 — Fadhlina


  • Primer
  • Selasa, 23 Mei 2023

Fadhlina Sidek mengumumkan sesi persekolahan bakal diawalkan pada Januari bermula 2026. — Bernama

SESI persekolahan diumumkan bakal diawalkan pada Januari bermula 2026 oleh Kementerian Pendidikan (KPM).

Menterinya, Fadhlina Sidek berkata, kerajaan sudah memulakan usaha mengawal kalendar akademik persekolahan bagi sesi 2024/2025 pada Februari 2025.

Jelas beliau, KPM telah membuat ketetapan untuk membuat perubahan kepada kalendar akademik sesi 2021/2022 akibat penularan Covid-19.

"Berdasarkan perubahan tersebut, maka sesi persekolahan bagi kalendar akademik sesi 2023/2024 diteruskan bermula pada Mac 2023.

"KPM akan melihat kepada keperluan dan kesesuaian penyediaan kalendar akademik untuk tahun seterusnya bagi memastikan pengajaran dan pembelajaran dapat dilaksanakan secara optimum khususnya tempoh pembelajaran sebanyak 32 hingga 36 minggu yang diperlukan bagi menyelesaikan keseluruhan kurikulum persekolahan setahun.

"KPM juga telah melakukan penjajaran kepada jadual peperiksaan awam agar ia selari dengan perubahan kalendar akademik persekolahan.

"Untuk itu, Yang Berhormat, sukacita saya maklumkan KPM telah memulakan usaha dengan merancang untuk mengawalkan kalendar akademik persekolahan sesi 2024/2025 bermula pada bulan Februari 2025.

"Kalendar persekolahan dirancang dapat bermula pada bulan Januari ialah pada 2026," katanya di Dewan Rakyat pada Selasa.

Fadhlina menjawab soalan Aminolhuda Hassan yang meminta menyatakan apakah langkah-langkah yang telah diambil oleh kementerian bagi memastikan takwim persekolahan dipatuhi oleh semua pihak dan tahun berapa persekolahan dapat bermula awal Januari. — Majoriti

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram