Pemilik kelab komedi dibenar cabar DBKL tarik balik lesen


Hakim Amarjeet Singh memberi kebenaran kepada Rizal Van Geyzel dan Shankar R. Santhiram untuk memulakan semakan kehakiman mereka terhadap DBKL dalam prosiding yang dijalankan. — Awani

MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur memberi kebenaran kepada pemilik bersama Kelab Komedi Crackhouse untuk mencabar keputusan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) membatalkan lesen operasinya serta larangan kekal yang dikenakan terhadap mereka daripada memulakan sebarang perniagaan di bandar ini.

Hakim Amarjeet Singh memberi kebenaran kepada Rizal Van Geyzel dan Shankar R. Santhiram untuk memulakan semakan kehakiman mereka terhadap DBKL dalam prosiding yang dijalankan dalam kamar di Kuala Lumpur pada Selasa.

Kebenaran yang diberikan dalam permohonan sedemikian bermakna mahkamah kini akan mendengar permohonan semakan kehakiman atas merit penuhnya.

Rizal, atau nama penuhnya Mohamad Rizal Johan Van Geyzel dan Shankar memfailkan tindakan undang-undang pada 24 November dan menamakan DBKL, Datuk Bandar Kuala Lumpur ketika itu Datuk Seri Mahadi Che Ngah, timbalan menteri wilayah persekutuan ketika itu Datuk Seri Jalaluddin Alias, kemudian kementerian wilayah persekutuan dan kerajaan masing-masing sebagai responden pertama, kedua, ketiga, keempat dan kelima.

Mereka memohon pengisytiharan bahawa keputusan untuk membatalkan lesen kelab adalah menyalahi undang-undang dan pengisytiharan bahawa keputusan melarang mereka daripada mendaftar sebarang perniagaan di Kuala Lumpur secara kekal walaupun di bawah nama dan syarikat lain adalah tidak berperlembagaan.

Mereka juga memohon perintah mahkamah untuk membatalkan keputusan itu atas alasan mereka mempunyai hak asasi di bawah Perlembagaan Persekutuan untuk menjalankan perniagaan dengan lesen yang sah di Kuala Lumpur.

Dalam afidavit sokongan mereka, pada 17 Ogos, Jalaluddin telah mengeluarkan kenyataan mengatakan bahawa jawatankuasa pelesenan DBKL telah memutuskan untuk membatalkan lesen kelab komedi itu berkuat kuasa 30 Julai dalam tahun yang sama dan pemilik telah disenaraihitamkan seumur hidup daripada mendaftar perniagaan di Kuala Lumpur.

Rizal dan Shankar turut mendakwa mereka tidak pernah menerima sebarang notis atau surat rasmi daripada DBKL berhubung perkara itu.

Peguam Sangeet Kaur Deo, yang mewakili Rizal dan Shankar, memberitahu akhbar bahawa plaintif telah menarik balik defendan ketiga, keempat dan kelima daripada saman itu.

"Kami telah menarik diri untuk (tiga) defendan kerana keputusan dibuat oleh Datuk Bandar. Pengumuman itu dibawa dalam (akhbar) dan dibuat oleh timbalan menteri (ketika itu) tetapi keputusan itu tidak dibuat oleh beliau (timbalan).

"Atas sebab itu, kami menarik diri terhadap defendan ketiga, keempat dan kelima tetapi kebenaran diberikan terhadap defendan pertama dan kedua (DBKL dan Datuk Bandar)," katanya.

Mahkamah telah menetapkan 6 Jun untuk pengurusan kes berkenaan. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan TelegramLebih Pilihan