Pengasuh wanita ditahan, rakaman video dedah tindakan dera 2 budak di Seri Kembangan


  • 112
  • Sabtu, 08 Apr 2023

Seorang pengasuh wanita ditahan susulan didakwa mendera kanak-kanak di Seri Kembangan, Selangor. — Gambar hiasan

POLIS menahan seorang wanita berusia 24 tahun kerana didakwa mendera dua kanak-kanak yang berada di bawah jagaannya.

Ketua Polis Daerah Serdang, Asisten Komisioner AA Anbalagan berkata, mereka dimaklumkan mengenai kejadian itu selepas video disiarkan di TikTok menunjukkan imej dua kanak-kanak berusia empat dan tujuh tahun itu yang didakwa didera ketika berada di rumah pengasuh mereka di Seri Kembangan, Selangor.

“Siasatan mendapati laporan polis telah dibuat oleh wakil NGO di Klang pada Selasa.

"Selepas dimaklumkan mengenai dakwaan penderaan itu, pengadu cuba menghubungi ibu kanak-kanak itu dan dia diberitahu tentang apa yang berlaku," katanya dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Tambahnya, ibu itu kemudian menghubungi salah seorang rakannya untuk pergi ke rumah pengasuh dan mengambil anak-anaknya.

“Apabila rakannya pergi mendapatkan anak-anak, dia menyedari kedua-dua mereka mempunyai kesan lebam dan kesan lebam di seluruh badan dipercayai akibat dirotan.

"Kanak-kanak itu segera dibawa ke Hospital Klang untuk rawatan," katanya sambil menambah kanak-kanak itu dibenarkan keluar pada Khamis.

Beliau berkata, siasatan mendapati kedua-dua kanak-kanak itu dihantar ke rumah pengasuh pada Mac kerana ibu mereka terpaksa bekerja di Singapura.

“Kami telah menahan seorang wanita berusia 24 tahun pada Rabu dan sedang menyiasat kejadian itu mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak.

“Jabatan Kebajikan Masyarakat juga telah dimaklumkan dan sedang memantau kes itu,” katanya sambil menambah suspek telah dibebaskan dengan jaminan," ujarnya — Majoriti

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan TelegramLebih Pilihan