Van suspek dipintas, 29 warga asing termasuk wanita 70 tahun ditahan miliki MyKad palsu


  • 112
  • Selasa, 28 Feb 2023

Seramai 29 individu warga asing ditahan kerana memiliki kad pengenalan palsu. — Gambar hiasan

OPERASI khas Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) berjaya menahan seramai 29 pekerja asing yang memiliki MyKad palsu yang didakwa membelinya pada harga RM300 seunit.

Salah seorang suspek dilaporkan memiliki butir peribadi kepunyaan lelaki berasal dari Sabah.

Ketua Pengarah JPN, Datuk Ruslin Jusoh berkata, operasi yang diberi nama kod Ops Pintas itu dijalankan di kawasan perindustrian Puchong pada pagi Isnin, 27 Februari susulan maklumat yang diterima daripada orang ramai.

“Penduduk di kawasan itu mengadu pekerja di kawasan perindustrian berkenaan mempunyai kad pengenalan palsu,” katanya pada Selasa.

Dalam operasi tersebut, pegawai penguat kuasa telah berjaya memintas sebuah van yang membawa 14 orang.

Ruslin berkata, semakan mendapati seramai 13 daripada mereka memiliki MyKad palsu manakala seorang individu mempunyai kad pengenalan orang lain yang juga satu kesalahan di bawah undang-undang.

“Susulan tangkapan itu, pemeriksaan susulan membawa kepada penahanan seramai 15 suspek lain yang memiliki MyKad palsu.

"Bagi mengelak ditangkap, ada yang cuba membuang kad pengenalan palsu mereka tetapi pegawai kami berjaya menghalangnya," katanya sambil menambah kesemua 29 individu telah direman dan akan didakwa tidak lama lagi.

Menurut Ruslin, semua 29 suspek terdiri daripada tiga lelaki dan 26 wanita berusia antara 19 dan 70 tahun itu berkata, mereka berasal dari Indonesia dan telah membeli MyKad daripada ejen yang beroperasi di Lembah Klang.

“Mereka tidak dapat memberikan keterangan mengenai ejen itu kepada kami kerana mendakwa tidak pernah berjumpa. Selepas membuat 'pesanan' untuk kad pengenalan palsu, urusan penghantaran akan dibuat oleh seorang individu sebagai 'runner'.

“Kami percaya ini adalah kerja sindiket yang telah beroperasi sejak sekian lama, berdasarkan tempoh mereka yang ditahan mempunyai MyKad palsu dalam simpanan mereka,” tambahnya.

Ada yang berkata, mereka mempunyai ID palsu selama lima tahun manakala yang lain menerimanya pada bulan lepas, katanya. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram