Azalina sah bertanding Naib Presiden Umno


  • Politik
  • Sabtu, 25 Feb 2023

Azalina memfailkan kertas kerja untuk mencalonkan dirinya sebagai Naib Presiden Umno pada Sabtu.

DATUK Seri Azalina Othman Said sudah mencalonkan dirinya untuk bertanding salah satu daripada tiga jawatan Naib Presiden Umno.

Pencalonan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Reformasi Institusi) tersebut merupakan usahanya untuk menjadi wanita pertama memegang jawatan itu dalam Umno.

Ahli Parlimen Pangerang itu memfailkan kertas kerjanya pada Sabtu di ibu pejabat Umno di Pusat Dagangan Dunia Putra (WTC) di ibu negara.

Apabila dihubungi, Azalina hanya berkata: "Ya, difailkan. Saya akan bercakap dengan media tidak lama lagi."

Azalina yang juga ahli majlis tertinggi Umno sebelum ini dikhabarkan akan bertanding jawatan tersebut.

Beliau pernah mencipta sejarah apabila menjadi wanita pertama dilantik sebagai Menteri Belia dan Sukan pada 2004 dan wanita pertama dilantik sebagai Timbalan Speaker Dewan Rakyat pada 2020.

Azalina, 58, memiliki Ijazah Sarjana Muda Undang-undang dari Universiti Malaya pada 1988 dan Ijazah Sarjana Undang-undang dari London School of Economics and Political Science, United Kingdom (UK) pada 1990.

Beliau pernah berkhidmat di Badan Peguam Malaysia pada 1989 dan mempunyai pengalaman dalam mengendalikan kes tuntutan sivil, yang melibatkan isu perbankan korporat dan komersial serta menjadi rakan kongsi dalam firma guaman.

"Jika beliau menang, ini akan menjadi kemenangan besar bagi Wanita Umno kerana ini adalah kali pertama dalam sejarah parti bahawa, seorang wanita memegang jawatan itu, terutamanya apabila Wanita Umno adalah sayap yang penting dalam parti," kata penyandang Ketua Wanita Umno, Datuk Seri Noraini Ahmad.

Noraini mempertahankan jawatannya dalam pemilihan parti.

Tempoh penamaan calon ditutup pada 26 Februari.

Umno sedang dalam pemilihan dalaman bagi 191 bahagian dan 22,000 cawangan, termasuk bahagian yang digantung.

Penyandang jawatan baharu parti itu akan dipilih dari 1 Februari hingga 18 Mac, tetapi dua jawatan tertinggi Presiden dan Timbalan Presiden tidak akan dipertandingkan kali ini.

Pada Mei tahun lepas, Umno meminda Perlembagaannya bagi membolehkan pemilihan parti diadakan dalam tempoh enam bulan selepas berakhirnya Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Umno menangguhkan pemilihan partinya selama 18 bulan selepas penggal 2018/2021 berakhir pada 30 Jun 2021, yang bermakna pemilihan parti bagi penggal 2021/2023 sepatutnya diadakan sebelum 30 Disember tahun lepas.

Bagaimanapun, pemilihan parti ditangguhkan. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram