Tiada masalah sediakan Menu Rahmah di IPT - Khaled Nordin


Mohamed Khaled Nordin pada sidang media selepas majlis prapelancaran Universiti UCSI Kampus Cawangan Antarabangsa di Bangladesh, di Kuala Lumpur. — Bernama

KEMENTERIAN Pengajian Tinggi (KPT) akan melaksanakan program Menu Rahmah di institusi pengajian tinggi dalam masa terdekat, kata menterinya Mohamed Khaled Nordin.

Katanya, KPT sedang bekerjasama dengan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) untuk melaksanakan program berkenaan.

“KPT dengan KPDN sedang berbincang mengenai perkara ini. Saya rasa universiti dalam KPT tiada masalah untuk menempatkan atau menyediakan ruang bagi menjayakan program ini,” katanya pada sidang media selepas majlis prapelancaran Universiti UCSI Kampus Cawangan Antarabangsa di Bangladesh, di Kuala Lumpur pada Jumaat.

Selasa lepas, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Salahuddin Ayub berkata orang ramai boleh menikmati makanan tengah hari dan malam pada harga RM5 di hampir 15,000 premis makanan di seluruh negara melalui program Menu Rahmah.

Sementara itu, ditanya sama ada KPT akan bekerjasama dengan pihak swasta atau tidak untuk menyediakan tempat tinggal kepada pelajar bagi menjaga kebajikan, Mohamed Khaled berkata, pihaknya dan Kementerian Kewangan sedang mencari langkah kreatif serta inovatif untuk membiayai penyediaan asrama dalam kampus.

“KPT sentiasa berusaha untuk menambah ruang bagi pelajar duduk dalam kawasan kampus supaya dapat tinggal di asrama tapi ia makan masa, lebih-lebih lagi dalam keadaan ekonomi dan kedudukan kewangan yang tidak begitu kukuh bagi kerajaan. Namun Kementerian Kewangan dan KPT memahami masalah ini,” katanya.

Mengulas mengenai majlis prapelancaran, Mohamed Khaled berkata, penubuhan kampus Universiti UCSI di Bangladesh adalah bersesuaian dengan rancangan pengantarabangsaan yang diketengahkan oleh KPT.

“Universiti UCSI Kampus Bangladesh akan mengangkat status Malaysia sebagai hab pendidikan global dan inisiatif pascapandemik dan UCSI wajar dipuji.

"Saya galakkan lebih banyak pihak swasta yang mengikut jejak sama,” katanya.

UCSI kampus Bangladesh yang berpangkalan di ibu kota Dhaka akan mula beroperasi pada Mei ini dengan menawarkan 24 program ijazah dan sarjana dalam bidang perniagaan, sains komputer, kejuruteraan, seni bina, sains sosial dan reka bentuk.

Kampus itu dijangka memiliki sekitar 5,000 pelajar dalam tempoh tujuh tahun. — Bernama

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan TelegramLebih Pilihan