Pasangan suami isteri di Johor dapat upah tulis surat ugut mangsa Ah Long seluruh negara


Sepasang suami isteri ditahan di Seri Iskandar Johor Bahru, Johor kerana bekerja di bawah sindiket pengutip hutang— Gambar hiasan

SEPASANG suami isteri yang menetap di Seri Iskandar, Johor Bahru, Johor ditugaskan menghantar lambakan surat pada setiap hari kepada orang ramai di seluruh negara.

Namun, hasil siasatan polis pasangan itu difahamkan bekerja di bawah sindiket pemberi pinjaman tempatan, dan menghantar surat ugutan kepada mereka yang gagal melunaskan bayaran.

Kegiatan mereka terbongkar apabila sepasukan anggota Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Johor menahan mereka di sebuah rumah di Iskandar Puteri, Johor Bahru, Johor berikutan berpuluh-puluh laporan polis telah diterima dari seluruh negara.

Dalam tangkapan itu, polis menemui senarai panjang nama dan alamat, bersama sampul surat yang masih belum dihantar.

Difahamkan, modus operandi yang dijalankan cukup mudah dengan hanya menghantar nota ugutan bersama salinan kad pengenalan kepada peminjam.

Nota berkenaan yang ditulis dalam bahasa Melayu, merupakan amaran terakhir kepada peminjam supaya membayar tepat pada masanya dan tidak menyalahkan peminjam sekiranya ada perkara buruk berlaku di kemudian hari.

Mangsa kemudiannya diberikan nombor telefon untuk dihubungi dan membuat pembayaran balik segera.

Difahamkan, pasangan suami isteri berusia 22 dan 36 tahun itu telah mula aktif melakukan kegiatan itu sejak tahun lalu dan surat yang dikirim telah menyebabkan ramai daripada mereka yang meminjam panik dan membuat laporan polis di setiap negeri.

Dalam kejadian lain, polis menahan lima lelaki dan seorang wanita kesemuanya dipercayai sebahagian daripada sindiket peminjam di Setia Tropika, Johor Bahru, Johor baru-baru ini.

Polis merampas pelbagai barangan termasuk kad bank dan telefon bimbit milik suspek yang dipercayai telah beroperasi selama beberapa bulan.

Kesemua suspek berusia antara 20 hingga 40 tahun itu disiasat mengikut Seksyen 5(2) Akta Pemberi Pinjaman Wang.

Ketua JSJK Johor, Asisten Komisioner Amran Md Jusin, mengesahkan penahanan tersebut. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan TelegramLebih Pilihan