Pimpinan Umno kaki buli — Bekas MB Johor


  • Politik
  • Sabtu, 28 Jan 2023

Hasni (kanan) berbual dengan tetamu pada satu majlis perkahwinan di Benut, Pontian, Johor pada Sabtu.

BEKAS Menteri Besar Johor, Datuk Seri Hasni Mohammad berasakan dirinya solah-olah dibuli oleh kepimpinan Umno meskipun telah banyak menabur bakti di negeri itu.

Hasni, yang enggan mendedahkan tindakan seterusnya berkata, sebagai individu yang mahu menyaksikan parti itu kekal dominan di Johor, beliau tidak akan hanya duduk berdiam diri dan tidak berbuat apa-apa selepas namanya disingkirkan sebagai pengerusi Umno negeri.

Beliau menegaskan bahawa, kali pertama beliau dibuli adalah semasa pilihan raya negeri pada 2022.

“Pada masa itu, saya hanya seorang budak poster untuk Barisan Nasional dan kemudiannya dilantik sebagai Menteri Besar apabila gabungan itu menang besar.

“Kini, selepas saya menyokong idea untuk bertanding dua jawatan teratas pada pemilihan Umno, tindakan itu dilihat bertentangan dengan kehendak parti.

"Saya memohon untuk memberikan pendapat berbeza," katanya ketika ditemui selepas menghadiri satu majlis perkahwinan di Benut, Pontian, Johor pada Sabtu.

Hasni, yang menghadiri Mesyuarat Majlis Tertinggi pada Jumaat berkata, beliau tidak berada di dalam bilik ketika pemecatan dan penggantungan itu diumumkan.

“Sebenarnya, ramai ahli majlis menyuarakan pandangan mereka tetapi Presiden Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi sudah membuat keputusan,” katanya sambil menambah tindakan drastik itu hanya akan melemahkan lagi parti tersebut.

Hasni yang mengetuai jawatankuasa negeri itu sejak 2018 berkata, beliau mengambil alih tampuk pemerintahan ketika Umno menjadi pembangkang.

"Saya harap pengerusi baharu kami Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dapat mengadakan mesyuarat tidak lama lagi untuk membincangkan perkembangan terkini parti," katanya sambil menambah beliau masih Ahli Majlis Tertinggi Umno.

Hasni mengingatkan kepimpinan partinya bahawa apa sahaja keputusan yang dibuat dalam Umno tidak sepatutnya memberi kelebihan kepada parti lain yang sudah memikat beberapa pemimpin yang dipecat atau digantung.

“Saya harap semua yang dipecat atau digantung kekal bersama parti dan tidak tergesa-gesa menyertai parti lain.

"Mereka masih boleh menyumbang melalui platform lain," katanya sambil menambah bahawa setiap ahli sudah mula mempersoalkan prosedur dan semua tindakan yang dilakukan. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram