Tak puas hati usul jawatan Presiden, Timbalan Presiden tidak dipertandingkan, ahli Umno boleh rujuk ROS


  • Politik
  • Sabtu, 14 Jan 2023

Ahmad Zahid (kiri) dan Tok Mat mengekalkan jawatan selaku Presiden dan Timbalan Presiden Umno.

AHLI Umno yang tidak berpuas hati dengan keputusan Perhimpunan Agung Umno (PAU 2022) meluluskan usul supaya jawatan Presiden dan Timbalan Presiden tidak dipertandingkan pada pemilihan tahun ini boleh merujuk perkara itu kepada Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (RoS).

Naib Presiden Umno, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, mana-mana ahli yang mempunyai kepentingan terhadap parti boleh merujuk kepada RoS sekiranya ingin mengetahui sama ada keputusan yang dibuat perwakilan pada Sabtu sah atau tidak.

Bekas Perdana Menteri itu berkata, terdapat dua pandangan berbeza mengenai perkara berkenaan iaitu Perhimpunan Agung Umno boleh membuat keputusan terhadap sesuatu usul yang dibawa kerana ia dibenarkan oleh pengerusi perhimpunan.

"Ada juga pandangan menyatakan perhimpunan ini walaupun ia satu yang tertinggi dalam parti, boleh buat keputusan tapi Umno tertakluk kepada Perlembagaan parti yang menyatakan daripada segi jawatan hendaklah dibuat secara pemilihan tiga tahun sekali atau selepas ditangguhkan," katanya pada sidang media selepas penangguhan PAU 2022 di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur di ibu negara pada Sabtu.

Selain itu, Ismail Sabri berkata, menurut Perlembagaan Umno, mana-mana Bahagian yang ingin membawa sesuatu usul hendaklah menyerahkan notis dalam masa 14 hari, manakala tujuh hari sekiranya dibawa oleh Ahli Majlis Tertinggi.

Beliau berkata, sebaliknya usul tambahan agar jawatan Presiden dan Timbalan Presiden tidak dicabar hanya dikemukakan pada Jumaat selepas ucapan dasar Presiden, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Ditanya jika keputusan pada Sabtu meyakinkan rakyat terhadap Umno terutama menjelang enam Pilihan Raya Negeri (PRN), Ismail Sabri berkata, ia sebenarnya membimbangkan terutama dalam usaha menarik golongan muda.

"Dalam perbahasan kita cakap soal nak balikkan kepercayaan orang muda kerana mereka bercakap mengenai demokrasi, hak asasi dan idealisme, tapi ini (tidak mempertandingkan dua jawatan) akan mengurangkan kepercayaan serta keterbukaan mereka menyertai kita, menjauhkan lagi mereka daripada kita (Umno)," katanya.

Terdahulu, majoriti perwakilan yang hadir pada perhimpunan itu menyatakan sokongan terhadap usul tambahan dicadangkan perwakilan dari Negeri Sembilan, Mohd Shukri Samsudin pada Jumaat agar jawatan Presiden dan Timbalan Presiden tidak dipertandingkan dalam pemilihan Umno akan datang.

Sementara itu, Ahmad Zahid dalam sidang media berlainan menyatakan usul itu sah mengikut perkara serta fasal dalam perlembagaan parti dan muktamad. — Bernama

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram