Pengundi kali ini agak berkurangan berbanding PRU14 — Wee Ka Siong


  • Politik
  • Sabtu, 19 Nov 2022

Wee Ka Siong dan isteri, Jessica Lim Hai Ean meletakkan kertas undi mereka ke dalam peti undi di pusat mengundian di Yong Peng, Johor pada Sabtu.

KEHADIAN yang mengundi di beberapa pusat mengundi di Johor pada pagi Sabtu kelihatan lebih sedikit berbanding pilihan raya umum sebelum ini.

Perkara itu diluahkan oleh Presiden MCA, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong.

Calon Barisan Nasional kerusi Parlimen Ayer Hitam itu berkata, hujan berterusan sekitar pukul 6 pagi pada hari pengundian mungkin menjadi salah satu punca.

“Ramai pengundi yang mengundi awal antara pukul 8 pagi hingga 10 pagi kerana bimbang hujan akan menjadi lebih lebat pada sebelah petang.

PRU15

“Bagaimanapun, melihat kepada barisan dan masa yang dihabiskan semasa proses pengundian, kehadiran agak sedikit pada kali ini,” jelasnya.

Ka Siong berkata bahawa beliau berharap lebih ramai akan keluar untuk membuang undi.

"Ada antara mereka masih dalam perjalanan pulang untuk membuang undi kerana adalah cuti umum di Malaysia dan Singapura termasuk cuti sekolah sudah bermula,” katanya yang hadir membuang undi di Sekolah Kebangsaan Yong Peng, Johor.

Ka Siong turut akan melawat beberapa pusat pengundian di kawasan itu untuk melihat keadaan.

Ka Siong dan isterinya, Datin Seri Jessica Lim Hai Ean membuang undi sekitar pukul 11 pagi, bersama ADUN Yong Peng, Ling Tian Soon dan isteri, Tan Thin Thin.

Ka Siong sebelum ini memegang tampung kerusi Parlimen Ayer Hitam selama empat penggal menentang Sheikh Umar Bagharib Ali (Pakatan Harapan-DAP) dan Muhammad Syafiq A. Aziz (Perikatan Nasional-Bersatu). — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan TelegramLebih Pilihan