[VIDEO] Isu DNAA Ahmad Zahid: Ahli Parlimen PN keliru keputusan Speaker


  • Politik
  • Isnin, 11 Sep 2023

Johari menolak usul tergempar dikemukakan Wan Ahmad Fayshal untuk mengadakan sidang khas bagi Peguam Negara bagi menjelaskan keputusan memberikan Ahmad Zahid DNAA.

TINDAKAN Speaker, Tan Sri Johari Abdul membenarkan kes keputusan membabitkan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dibangkitkan Parlimen menimbulkan kekeliruan dalam kalangan Ahli Parlimen Perikatan Nasional (PN).

Ahli Parlimen Machang, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal berkata, perkara itu dilihat bercanggah dengan keputusan untuk tidak memberikan laluan untuk usul tergempar kepada Dewan Rakyat berkenaan kes sama.

"Usul saya telah ditolak oleh Speaker namun saya akan diberi ruang untuk membangkitkannya.

"Saya tidak pasti berapa banyak masa akan diberikan atau berapa ramai orang boleh berdebat," katanya pada sidang media di luar Dewan Rakyat, Kuala Lumpur pada Isnin.

Ketua Whip PN, Datuk Seri Takiyuddin Hassan berkata, mengikut amalan Parlimen, sebarang perkara berkaitan Peraturan Mesyuarat perlu dibahaskan selepas sesi soal jawab untuk prosiding hari yang sama.

“Melihat bagaimana sidang khas diadakan hari ini yang dijalankan tanpa peruntukan tempoh sesi Soal Jawab, masa yang sesuai untuk membahaskan usul itu adalah sebelum usul utama hari tersebut, yang pada hari ini melibatkan kajian semula separuh penggal Rancangan Malaysia Ke-12.

“Oleh itu, kita bangkitkan perkara ini, tetapi malangnya ia tidak dipersetujui oleh Speaker (yang berjanji) Machang boleh membawa perkara itu selepas (urusan Dewan).

“Ini adalah sesuatu (yang) tidak pernah berlaku sebelum ini. Usul itu ditolak tetapi yang mengemukakannya akan dibenarkan membawa (perkara itu),” katanya pada sidang media sama.

Takiyuddin juga mendakwa Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim melampaui bidang kuasanya apabila mengatakan keputusan untuk melepas tanpa bebas (DNAA) Ahmad Zahid tidak boleh dibahaskan di Parlimen.

Anwar dilaporkan berkata demikian kepada pemberita selepas solat Jumaat di Masjid Jamek Seri Petaling, Kuala Lumpur pada Jumaat lalu.

Dalam pada itu, Wan Ahmad Fayshal mendakwa, keputusan itu memberi gambaran bahawa cabang eksekutif negara memberikan perlindungan kepada Ahmad Zahid.

“Itu yang rakyat mahu tahu bersama penjelasan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Pembaharuan Institusi).

"Mengapa orang yang melakukan kecurian kecil dipenjarakan tetapi seseorang yang memegang jawatan timbalan perdana menteri nampaknya tidak dapat tidak diambil sebarang tindakan dan dilindungi oleh Parlimen, Speaker dan badan eksekutif," katanya.

Ahli Parlimen Arau Datuk Seri Shahidan Kassim berkata, beliau turut mengemukakan usul untuk membahaskan keputusan kes melibatkan Ahmad Zahid.

“Jawapan yang diberikan kepada saya sama seperti yang diterima Machang.

"Melihat bagaimana tiada sesi soal jawab hari ini (Isnin), kami sepatutnya dibenarkan untuk membangkitkannya," kata Shahidan.

Pada Jumaat, Wan Ahmad Fayshal memfailkan usul tergempar untuk mengadakan sidang khas bagi Peguam Negara bagi menjelaskan keputusan memberikan Ahmad Zahid DNAA pada 4 September lalu dan mengatakan ia sebagai isu berkait kepentingan awam.

Parlimen dijadual bersidang selama enam hari bermula Isnin untuk membentangkan kajian separuh penggal Rancangan Malaysia Ke-12 dan seterusnya membahaskannya. — The Star/GERARD GIMINO, MARTIN CARVALHO dan RAGANANTHINI VETHASALAM

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram