Bintang muda Selangor tampung 'kehilangan' Arif Aiman di Sukan SEA Kemboja


  • Podium
  • Rabu, 19 Apr 2023

Arif Aiman menghalang pemain Kedah FC, Mohamad Heshamudin Ahmad pada perlawanan Liga Super di Stadium Sultan Ibrahim, baru-baru ini. — Bernama

MALAYSIA terpaksa beraksi tanpa khidmat pemain sayap muda Johor Darul Takzim, Arif Aiman ​​Hanapi untuk acara bola sepak lelaki Sukan SEA Kemboja 2023 bulan depan.

Nama pemain sayap berusia 20 tahun itu tiada dalam senarai 25 pemain yang akan menghadiri kem latihan untuk skuad Bawah 22 tahun (B-22) negara kendalian jurulatih E. Elavarasan.

Pelbagai pihak sudah menjangkakan pemain itu mungkin tiada dalam senarai kerana temasya dwitahunan tersebut berada di luar kalendar Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA).

Susulan ketiadaan Arif Aiman, skuad junior negara menyandarkan harapan kepada tonggak tengah Selangor FC, Mukhairi Ajmal.

Mukhairi memainkan peranan penting dalam saingan Piala AFF Mitsubishi hujung tahun lalu dengan membantu Malaysia mara ke separuh akhir.

Elavarasan juga memanggil penjaga gol muda Sikh Izhan Nazrel Sikh Azman, yang sebelum ini menyertai latihan kebangsaan bersama skuad senior bulan lalu.

Sikh Izhan kini merupakan penjaga gol untuk Negeri Sembilan FC.

Selangor menyediakan pemain terbanyak iaitu seramai tujuh orang, termasuk Mukhairi, diikuti Terengganu (lima), JDT II (empat), Kuala Lumpur (empat), Kedah (tiga) dan Negeri Sembilan (dua).

Kesemua pemain terbabit akan menjalani latihan sehingga Jumaat sebelum diberi cuti dua hari untuk menyambut Hari Raya.

Para pemain kemudiannya akan melaporkan diri secara berperingkat untuk kem latihan fasa akhir bermula Isnin depan, bergantung kepada penglibatan mereka dalam perlawanan Liga Super dengan kelab masing-masing minggu itu.

Skuad B-22 akan berlepas ke Kemboja pada 2 Mei dan membuka saingan Kumpulan B menentang Laos sehari kemudian, sebelum menentang Thailand (6 Mei), diikuti Vietnam (8 Mei) dan perlawanan terakhir kumpulan menentang Singapura (11 Mei).

Jika pasukan negara berjaya melepasi peringkat kumpulan, mereka akan bersaing di separuh akhir pada 13 Mei dengan perlawanan akhir dan pingat gangsa berlangsung tiga hari kemudian. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram