Bukan macam EPL, Perancis tak hentikan aksi bagi peluang pemain berbuka puasa


  • Podium
  • Sabtu, 01 Apr 2023

FFF melarang sebarang  gangguan perlawanan seperti membenarkan pemain bola sepak Islam berbuka puasa. — Agensi

TIDAK seperti liga bola sepak Inggeris, Persekutuan Bola Sepak Perancis (FFF) enggan menghentikan perlawanan malam pada bulan Ramadan yang mulia bagi membolehkan pemain Islam berbuka puasa.

Menurut persekutuan berkenaan, ia akan menganggu perlawanan apabila membenarkan pemain berbuka puasa ketika Ramadan.

Dalam e-mel yang dihantar kepada pegawai bola sepak Perancis, Suruhanjaya Pengadil Persekutuan (CFA) FFF melarang sebarang gangguan perlawanan seperti membenarkan pemain bola sepak Islam berbuka puasa, dengan mengatakan bahawa ia tidak menghormati peruntukan Statut FFF.

FFF melarang sebarang campur masuk hal politik, ideologi, agama atau kesatuan sekerja semasa kejohanannya.

“Padang bola sepak, stadium, gimnasium, bukan tempat ekspresi politik atau agama, ia adalah tempat berkecuali di mana nilai-nilai sukan, seperti kesaksamaan, persaudaraan, kesaksamaan, belajar menghormati pengadil, diri sendiri dan orang lain, mesti menang,” tambah e-mel itu.

Persekutuan memberi amaran bahawa kegagalan untuk mematuhi arahan ini akan menyebabkan pelanggar dikenakan prosiding tatatertib atau jenayah.

E-mel itu diakhiri dengan menyeru semua pegawai bola sepak untuk memastikan bahawa peruntukan tersebut dihormati.

Ramai yang membandingkan pendekatan berbeza Perancis dan England berhubung perlawanan bola sepak yang berlangsung pada bulan Ramadan yang mulia.

Awal bulan ini, kedua-dua Liga Perdana Inggeris (EPL) dan Kejohanan Liga Bola Sepak Inggeris (EFL) menggesa pengadil menghentikan perlawanan bagi membolehkan pemain Islam berbuka puasa.

Sebelum keputusan FFF untuk tidak menghentikan perlawanan bagi umat Islam untuk berbuka puasa, pasukan kebangsaan Perancis telah menggesa pemain Islamnya untuk menangguhkan puasa sehingga tamat perlawanan Les Bleus pada bulan Ramadan.

Peminat bola sepak, terutamanya orang Islam, menyatakan rasa tidak puas hati mereka dengan tindakan pasukan Perancis dan menyifatkan mereka sebagai tidak munasabah. — Agensi

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram