Cheng Hoe yakin 'playmaker' Venezuela mampu tambah sengat serangan Gergasi Merah


  • Podium
  • Sabtu, 18 Feb 2023

Dengan kemahiran dan kekuatan Orozco, dia dipercayai akan membantu menstabilkan pasukan musim ini. — Agensi

SELANGOR mengambil inisiatif untuk menguatkan lagi bahagian tengah dengan memasukkan seorang bintang bola sepak kelahiran Venezuela, malah pemain baharu itu juga akan membantu memperkukuhkan tonggak sayap serta penyerang skuad Gergasi Merah.

Skuad Gergasi Merah membawa masuk pemain tengah, Wolfsburg Yohandry Orozco yang telah disahkan sebagai pemain import kelapan Selangor FC dan bekas tonggak Junior FC akan bertanggungjawab sebagai ketua playmaker untuk kelab itu.

Orozco yang dilahirkan pada 19 Mac 1991 memulakan kerjaya profesionalnya dengan kelab Venezuela Maracaibo ketika dia berusia 16 tahun.

Kelab terbaharunya ialah pasukan Colombia Deportes Tolima yang mana dia muncul 114 kali dan menyumbang 12 gol, selain membuat 18 bantuan dalam dua musim.

Antara pencapaian pemain berusia 31 tahun itu, Orozco menjulang piala pertamanya dengan kelab Venezuela Deportivo Ta chira iaitu memenangi Divisyen Primera pada musim 2014/2015.

isi dalam

Orozco diumumkan sebagai pemain import kelapan Selangor FC.

Bekas pemain Puebla FC itu memenangi dua piala bersama New York Cosmos dalam Musim Biasa Liga Bola Sepak Amerika Utara (NASL) dan Bowl Bola Sepak NASL pada 2015/2016.

Berikutan itu, dia memenangi gelaran Primera A bersama Deportes Tolima pada 2018, 2019 dan 2021.

Pengendali Selangor, Tan Cheng Hoe percaya Orozco mempunyai kemahiran dan kekuatan untuk membantu menstabilkan pasukan musim ini.

“Pasukan kini nampaknya memerlukan seorang jeneral pasukan. Saya harap Orozco dapat menentukan corak permainan kami dan mampu menstabilkan serangan pasukan dengan apa sahaja kekurangan kami.

“Kelebihan Orozco ialah mempunyai kawalan bola yang sangat baik dan pada masa sama boleh membantu rakan sepasukannya menjaringkan gol.

“Selain itu, dia juga mampu membantu dengan set piece juga, yang merupakan kelebihan yang saya harap dapat dilihat di atas padang nanti," katanya kepada media Selangor.

Orozco merupakan rekrut ketujuh dan terakhir yang diperkenalkan kepada pasukan pertama selepas Selangor memperkenalkan V. Ruventhiran, Ahmad Khuzaimi Piee, Faisal Halim, Noor Al-Rawabdeh, Rauf Salifu dan Ayron Del Valle. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram