Tonggak baharu The Rhinos dedah sebab hijrah ke Sabah FC


  • Podium
  • Selasa, 24 Jan 2023

Castanheira mempunyai pengalaman bermain di Liga Iceland bersama Ib Vestmannaeyja. — Agensi

SABAH FC mencipta rekod apabila menjadi pasukan pertama Liga Malaysia (Liga M) yang menandatangani pemain import dari Portugal.

Pemain yang dimaksudkan ialah arkitek tengah, Telmo Castanheira yang mana pernah menjadi pelatih di kelab terkemuka Portugal, Porto semasa zaman mudanya.

Skuad The Rhinos sebelum ini berkata bahawa pemain berusia 30 tahun itu adalah seorang yang rajin dan Sabah FC percaya pengalamannya di Iceland bersama Ib Vestmannaeyja akan memberi manfaat besar kepada kelab.

Dalam masa yang sama, Castanheira sendiri menantikan cabaran bermain di luar Eropah buat kali pertama.

“Saya sangat teruja untuk beraksi di benua yang berbeza. Mengenai gaya permainan, liga di Iceland dan Malaysia hampir serupa, jadi saya tidak akan menghadapi banyak masalah untuk menyesuaikan diri.

“Saya menerima tawaran ini kerana saya mahu mencabar diri saya di benua yang berbeza, melihat gaya bola sepak yang berbeza dan saya percaya saya boleh memberi impak di sini (Sabah)," katanya.

Castanheira menyifatkan dirinya sebagai pemain yang gemar memegang bola dan berkeupayaan untuk membuat hantaran secara mengejut ke dalam kotak penalti.

WhatsApp Image 2023-01-24 at 16.14.57

Castanheira (kanan) ketika sesi latihan pramusim Sabah FC. — Facebook/Sabah FC

“Tetapi saya adalah a team player. Sebagai pemain tengah, tugas saya bukan sekadar mengatur tempo tetapi juga membantu secara bertahan. Saya melihat diri saya sebagai pemain tengah box-to-box.

“Matlamat saya mudah... membantu kelab mencapai matlamat mereka.

“Saya telah berlatih dengan rakan sepasukan selama beberapa minggu untuk menyesuaikan diri dengan cuaca dan juga membina keserasian.

“Saya berasa sangat gembira kerana sambutan baik daripada rakan sepasukan dan kakitangan.

“Saya sibuk berlatih dan tidak mempunyai banyak masa untuk menerokai Sabah, tetapi saya suka apa yang saya lihat tentang bandar dan budaya itu," ujarnya.

Selain Castanheira, pemain import baharu yang dibawa masuk Sabah FC ialah bek tengah Brazil, Gabriel Peres dan penyerang Nigeria, Jacob Njoku.

Import yang dikekalkan dari musim lalu ialah pemain sayap Indonesia, Saddil Ramdani dan pemain tengah Korea Selatan Park Tae-su. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan TelegramLebih Pilihan