Pan-gon mahu banggakan seluruh rakyat Malaysia, idam HM julang Piala AFF


  • Podium
  • Isnin, 09 Jan 2023

Stuart (kanan) antara pemain sandaran Harimau Malaya sepanjang kempen Piala AFF 2022. — Facebook/ FAM

KETUA jurulatih kebangsaan, Kim Pan-gon mengakui menjuarai Piala Persekutuan Bolasepak ASEAN (AFF) 2022 menjadi sasaran pentingnya bersama skuad Harimau Malaya.

Ia diakui Pan-gon menjelang kemuncak pertembungan untuk slot final menentang juara bertahan Thailand pada perlawanan separuh akhir kedua Piala AFF 2022 di Stadium Thammasat pada Selasa.

Jurulatih dari Korea Selatan berusia 53 tahun yang dilantik pada Januari tahun lalu itu berkata, jika Malaysia mara ke final kali ini, adalah satu penghormatan baginya untuk menggembirakan peminat bola sepak negara sebelum bertarung untuk mencapai kejuaraan.

"Secara peribadi bagi saya Piala AFF adalah kejohanan yang sangat menarik, ketika saya di Hong Kong dan Korea Selatan, saya berminat untuk menyaksikan kejohanan ini. Apabila dilantik sebagai ketua jurulatih skuad kebangsaan, menjadi juara Piala AFF adalah antara salah satu sasaran penting.

"Jika kita ke final, ia merupakan satu penghormatan besar bagi membanggakan penyokong Malaysia,” katanya pada sidang media praperlawanan itu.

324337970_2843576182442283_1209005630569235357_n

Pan-gon berkata, pemainnya perlu sentiasa fokus dan peka dengan kemampuan skuad Gajah Perang. — Facebook/ FAM

Mengulas mengenai perlawanan pada Selasa, walaupun bersyukur dengan kemenangan 1-0 di Stadium Nasional Bukit Jalil, Sabtu lalu, Pan-gon berkata, pemainnya perlu sentiasa fokus dan peka dengan kemampuan skuad Gajah Perang terutama ketika beraksi di gelanggang sendiri.

Bagaimanapun, katanya, skuadnya sudah bersedia dari segi mental dan fizikal untuk perlawanan berkenaan.

"Kami mempunyai kelebihan tetapi kami sedar sepenuhnya bahawa perlawanan di tempat lawan adalah sangat sukar, namun kami telah pulih dari segi mental dan fizikal serta bersedia untuk perlawanan esok. Semua sudah bersedia dan penuh keyakinan untuk menentang Thailand...kami mahu memperoleh keputusan yang baik,” katanya.

324869653_576454441022520_2323606232951914702_n

Stuart berkata, Harimau Malaya perlu mencari gol awal untuk terus memberi tekanan kepada lawan. — Facebook/ FAM

Sementara itu, pemain tengah, Stuart Wilkin berkata, mereka tidak boleh hanya bermain secara bertahan, sebaliknya perlu mencari gol awal untuk terus memberi tekanan kepada lawan.

"Menjelang perlawanan ini, kami tahu bukan mudah bermain di tempat lawan menentang pasukan Thailand yang bagus tetapi sudah tentu kami mencari gol untuk menekan mereka, ia akan menjadi satu cabaran tetapi sesuatu yang perlu kami lakukan,” kata pemain Sabah FC berusia 24 tahun itu.

Berbekalkan satu gol, skuad Harimau Malaya hanya memerlukan keputusan seri untuk mengesahkan tempat ke final Piala AFF 2022.

Sementara itu, Vietnam mara ke final Piala AFF 2022 selepas menewaskan Indonesia 2-0 pada aksi separuh akhir kedua di Stadium My Dinh, Hanoi, pada Isnin.

Vietnam merakam agregat 2-0 selepas aksi pertama di Stadium Gelora Bung Karno, Jakarta, Jumaat lalu berakhir dengan keputusan seri tanpa jaringan. — Bernama

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram