Pan-gon seru sokongan pemain ke-12, janji beri persembahan seperti festival


  • Podium
  • Isnin, 02 Jan 2023

Pan-gon menyatakan bahawa sokongan luar biasa daripada peminat pastinya akan membantu Malaysia dalam misi merangkul kemenangan ke atas Singapura. — Facebook/FAM

SKUAD Harimau Malaya merayu sokongan tidak berbelah bahagi daripada peminat menjelang perlawanan penting antara Malaysia dengan Singapura dalam perlawanan terakhir Kumpulan B saingan Piala Persekutuan Bola Sepak Asean (AFF) 2022 di Stadium Nasional di Bukit Jalil, pada Selasa.

Ketua jurulatih kebangsaan, Kim Pan-gon berkata, peminat sentiasa memberi sokongan yang diperlukan pasukannya setakat ini, namun pada Selasa sokongan luar biasa daripada peminat pastinya akan membantu Malaysia dalam misi merangkul kemenangan ke atas Singapura.

"Seperti selalunya saya rasa peminat bola sepak Malaysia memberi sokongan padu, yang amat dihargai, tetapi esok kami memerlukan sokongan istimewa daripada peminat bola sepak Malaysia untuk pemain-pemain Harimau Malaya.

"Esok (Selasa) akan kami jadikan seperti festival, jadi semua datanglah memberi sokongan kepada kami, kami akan memberikan yang terbaik untuk berjuang demi anda,” katanya pada sidang media praperlawanan di Bukit Jalil di Kuala Lumpur, pada Isnin.

ISI

Sesi latihan Harimau Malaya sebelum pertembungan menentang Singapura. — Facebook/FAM

Selepas Singapura seri tanpa jaringan ketika menentang Vietnam, Jumaat lepas, Malaysia tiada pilihan kecuali merekodkan kemenangan untuk layak ke separuh akhir bagi mengelak daripada tersingkir awal buat kali kedua berturut-turut dalam kejohanan itu.

Singapura, yang juga juara empat kali dan hanya memerlukan seri pada Selasa, kini mempunyai kelebihan satu mata di tempat kedua manakala Malaysia di tempat ketiga dengan enam mata.

Kali terakhir Malaysia menewaskan Singapura ialah pada aksi terakhir Kumpulan B Piala AFF 2014 yang menyaksikan dua gol ‘epik’ lewat permainan - penalti Safiq Rahim dan penyudah jarak jauh Indra Putra Mahayuddin membantu pasukan menang 3-1 di Stadium Nasional Singapura sekali gus mara ke separuh akhir.

Menurut perkongsian Facebook Persatuan Bola Sepak Malaysia setakat pukul 2.42 petang Isnin, sejumlah 38,819 tiket telah dijual menjelang pertembungan pada Selasa. — Bernama

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan TelegramLebih Pilihan