Panas tak apa, jangan koyak...Manja sangat anak siapa? — Sanusi


Muhammad Sanusi (dua kanan) dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu pada Karnival Sejahtera Prihatin Negara di Sungai Petani pada Jumaat. — Sinar Harian

PRESIDEN Persatuan Bola Sepak Kedah (KFA), Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor mengatakan individu yang mempunyai hati yang kuat tidak mudah koyak sekiranya mahu berdebat berkaitan sesuatu isu.

Muhammad Sanusi berkata, kenyataannya itu tidak merujuk kepada sesiapa atau mana-mana pihak selain menyifatkan seseorang seharusnya tidak boleh mudah berasa hati atau mengadu sahaja.

“Kalau nak bertujai (bertikam lidah) dengan orang lepas itu balik mengadu kat pak (bapa) baik tak payah.

"Panas tak apa, jangan koyak. Koyak teruk sangat, cuit sikit sahaja pun. Manja sangat anak sapa ha (ya). Hati mau brutal, baru boleh nak bertujai.

“(Hati) mau keras la sikit. Agak nak koyak pi habaq (mengadu) kat pak teruk la lagu tu (macam itu), baik toksah (tidak perlu) berkawan dengan orang,” katanya semasa berucap pada perasmian Karnival Sejahtera Prihatin Negara di Sungai Petani, Kedah pada Jumaat.

Semasa ditemui pada sidang akhbar, Muhammad Sanusi bagaimanapun tidak mengulas lanjut ucapannya itu, namun dipercayai membabitkan 'perang' antaranya dan pemilik Kelab Bolasepak Johor Darul Takzim (JDT), Tunku Ismail Sultan Ibrahim mengenai isu bola sepak negara di media sosial.

Sebelum ini, Muhammad Sanusi dalam status Facebooknya telah memuat naik kenyataan bahawa sesiapa sahaja boleh memberikan pandangan terhadap orang lain dan bukan hanya seseorang individu boleh melakukan apa-apa yang dimahukannya.

“Yang nampak sibuk masuk campur pasai jurulatih pasukan lain tu sebab apa? Agaknya sebab jurulatih tu dia tidak boleh nak panggil terus macam dia panggil jurulatih team lain sebelum ini.

“Cerita dia nak ambil balik pemain pinjaman pun, dia panggil jurulatih dengan pemain terus sahaja suruh balik, padahal perjanjian pinjaman dibuat antara pengurusan team A dengan pengurusan team B, bukan dengan jurulatih pun, nampak tak kerek (berlagak) dia?” tulisnya pada hantaran tersebut.

Selepas itu, Tunku Ismail yang juga Tunku Mahkota Johor (TMJ) kemudiannya memuat hantaran di InstaStory Instagram milik baginda seakan memberi maklum balas kepada kenyataan Muhammad Sanusi itu.

Hantaran yang mempunyai poster karikatur ikon makanan segera yang diubah menjadi seorang badut turut menulis perkataan ‘Suweynasi’ termasuk gambar seekor burung yang berwarna hijau kuning.

Tidak menyebut nama mana-mana individu, TMJ memaklumkan lebih baik individu tersebut menutup mulut kerana semakin banyak dia bercakap akan menampakkan kebodohan.

“Pegang semua benda gagal. Negeri gagal, ekonomi gagal, sukan gagal, semua gagal. Ini namanya expert of gagal atau failure,” tulis TMJ yang kemudiannya memadam status berkenaan.

Tidak berhenti di situ, Menteri Besar Kedah kemudiannya membalas dengan memuat naik hantaran terbaharu dengan menyatakan ‘Panaih tak paa, koyak jangan la’ sambil memaparkan tangkap layar akaun Instagram TMJ. — Sinar Harian

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram

sanusi, TMJ, hijau kuning, JDTLebih Pilihan