Pearly Tan-M Thinaah rangkul emas ketujuh Komanwel, lepasi sasaran pingat kontinjen negara


  • Podium
  • Isnin, 08 Ogos 2022

Tan (kiri) dan Thinaah memperoleh emas ketujuh untuk negara pada edisi Komanwel kali ini. — Agensi

PEARLY TAN-M.THINAAH berjaya melepasi sasaran Malaysia untuk memperoleh enam pingat emas pada Sukan Komanwel 2022, apabila memenangi pingat emas ketujuh menerusi final badminton beregu wanita pada Isnin.

Memetik laporan Stadium Astro, pemain nombor 11 dunia itu, yang turut memenangi pingat emas dalam acara berpasukan campuran, menewaskan pasangan England, Chloe Birch-Lauren Smith 21-5, 21-8 di Pusat Pameran Nasional di Birmingham, England.

Kemenangan itu meneruskan penguasaan Malaysia dalam beregu wanita apabila mereka memenangi lima daripada enam edisi terakhir — pasangan India Jwala Gutta-Ashwini Ponnappa meraihnya pada 2010, apabila gandingan Malaysia Lydia Cheah-Goh Liu Ying tersingkir di suku akhir.

Kemenangan Tan-Thinaah turut memastikan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) mencapai sasaran dua pingat emas.

Pada perlawanan akhir acara badminton, India merupakan pemenang besar dengan Lakshya Sen (perseorangan lelaki), P.V. Sindhu (perseorangan wanita) dan Satwiksairaj Rankireddy-Chirag Shetty (beregu lelaki) muncul juara, manakala, Terry Hee-Jessica Tan (beregu campuran) menjadi pemenang pingat emas kedua Singapura dalam pertandingan individu.

Sen, khususnya, bangkit untuk menewaskan pemain Malaysia, Ng Tze Yong 19-21, 21-9, 21-16.

Menggantikan Lee Zii Jia yang tidak mengambil bahagian, Tze Yong yang berusia 22 tahun melebihi jangkaan apabila dia menumbangkan juara dunia, Loh Kean Yew dan bekas pemain nombor satu dunia, Srikanth Kidambi dalam perjalanan ke final. — Agensi

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan TelegramLebih Pilihan