Selangor tagih aura Brendan Gan bendung amukan JDT


Brendan (kanan) meledak gol pertama Selangor ketika pasukan itu menewaskan Sarawak United 7-0 pada Ahad lalu. — Facebook/Selangor FC

KHIDMAT Brendan Gan mungkin sekali lagi ditagih Selangor FC selepas mempamerkan aksi cemerlang ketika menentang Sarawak United minggu lalu, apabila bertandang menentang Johor Darul Takzim (JDT) dalam aksi Liga Super di Stadium Sultan Ibrahim, Iskandar Puteri, Johor pada Jumaat.

Pengurus Selangor FC, Mahfizul Rusydin berkata, pengalaman dimiliki Brendan sama ada dalam atau luar padang ketika berhadapan JDT kendalian Benjamin Mora sudah pasti akan membantu Gergasi Merah untuk mencuri mata dari laman lawan.

“Sudah tentu khidmat Brendan sangat diperlukan terutama ketika menentang pasukan hebat seperti JDT. Pengalaman dimiliki selain sifat kepimpinannya akan bantu pasukan mencuri mata apabila bertandang ke laman lawan.

“Setakat ini, saya rasa kita tidak akan ada masalah menurunkan Brendan kerana dia masih cergas. Bagaimanapun keputusan akhir bergantung kepada ketua jurulatih kerana dia lebih arif berkenaan perkara ini,” katanya pada Khamis.

Sebelum ini Pengendali Selangor, Michael Feichtenbeiner berkata, pihaknya akan mengambil pendekatan berhati-hati sebelum menurunkan Brendan pada perlawanan selepas ini.

Jelas pengendali kelahiran Jerman itu, pihaknya perlu melihat sejauh mana kemampuan pemain berusia 34 tahun selepas berehat panjang berikutan masalah kesihatan yang dihadapinya.

Ditanya berkenaan persiapan Gergasi Merah pada ketika ini, Mahfizul berkata, semuanya berjalan dengan lancar baik sambil memberitahu para pemain Selangor cergas untuk diturunkan berdepan Harimau Selatan.

Malah beliau berharap, kemenangan besar dilakar ke atas Sarawak United sebelum ini menjadi motivasi kepada para pemain untuk melakar keputusan lebih positif di Stadium Sultan Ibrahim.

“Saya berharap momentum kemenangan yang diraih ketika menentang Sarawak United itu dapat diteruskan dalam perlawanan menentang JDT.

“Meskipun ia bukanlah satu tugas, saya berharap para pemain mampu tampilkan aksi terbaik untuk sekurang-kurangnya membawa pulang mata dari aksi tersebut,” ujarnya. — Sinar Harian

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram