Dua 'lipas kudung' Penang FC, tampung kehilangan Casagrande akibat retak tulang pipi


Pemain Penang FC membuktikan mereka bersungguh-sungguh untuk mendapatkan kemenangan pertama dalam saingan Liga Super musim ini. — Facebook/Penang FC

KETUA jurulatih Penang FC, Zainal Abidin Hassan berpuas hati aksi barisan pemain terutamanya Hilal El-Helwe dan Endrick dos Santos yang membantu pasukan menang 2-1 ke atas Terengganu FC meskipun tanpa kudrat penyerang utama, Casagrande yang kini dilanda kecederaan.

Ketiadaan penyerang dari Brazil itu yang mengalami retak tulang pipi kanan sedikit sebanyak memberi impak kepada pasukan, namun percaturan Zainal nyata menjadi untuk memastikan bahagian depan Penang tetap berbisa untuk memburu jaringan.

Jelasnya, beliau perlu melakukan perubahan drastik terutamanya di bahagian serangan selain menyifatkan pasukan iTU mempunyai ramai pemain yang mampu melakukan larian deras yang mana Endrick dan El-Helwe melakukan tugas yang cukup baik untuk membantu pasukan menewaskan Terengganu FC, Rabu lalu.

“Memang saya kena teliti setiap pemain pada saat-saat akhir apabila kita kehilangan Casagrande dan di sini kita terpaksa ubah suai khususnya di bahagian serangan.

“Ini kerana kita ada begitu banyak pemain yang deras berlari, tetapi untuk perlawanan ini selepas tiada Casagrande, saya terpaksa buat keputusan untuk Endrick dan Hilal, Alhamdulillah mereka berjaya menjalankan tugas malam ini (Rabu).

“Kita tahu serangan Terengganu berbisa dengan enam pemain mereka seperti Manuel Ott, Faisal Abdul Halim, Faiz Nasir, Habib Haroon, Tchetche Kipre dan Kpah Sherman, mereka sungguh bahaya dan dapat buat serangan yang baik sehingga menghasilkan gol, itu kecuaian yang kita buat.

“Tetapi mereka mengawal keenam-enam ini dengan baik dan di sinilah nampak kesungguhan mereka untuk terus mendapat kemenangan,” jelasnya kepada MFL.

Pengendali Terengganu FC, Nafuzi Zain pula menganggap kecekapan barisan pertahanan lawan menutup peluang anak buahnya untuk menambah gol untuk sekurang-kurangnya meraih satu mata.

Apatah lagi dengan keinginan Penang yang begitu menginginkan kemenangan sulung mereka nyata menghukum Terengganu untuk meraih kemenangan berterusan.

“Pertama sekali, tahniah untuk Penang atas kemenangan pertama pada musim ini dan perlawanan ini kita bermula agak perlahan berbanding Penang yang nampak lebih bersemangat bermain di laman sendiri.

“Usaha mereka memang nampak melebihi Terengganu dan pada separuh masa kedua, kita cuba untuk bangkit tapi kita terlalu cepat beri gol kepada Penang.

“Jadi, dari situ menambah lagi moral mereka untuk bertahan dan kita ada cuba walaupun banyak peluang, tetapi pertahanan Penang dan penjaga gol mereka bermain dengan cemerlang,”katanya.

Kemenangan Penang FC pada Rabu meletakkan mereka di tangga kesebelas Liga Super dan Terengganu FC di kedudukan ketujuh. — Majoriti

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram