Johor kekal larangan jual vape


  • Primer
  • Rabu, 05 Apr 2023

Johor secara rasmi menjadi negeri pertama di negara ini yang mengharamkan vape. — Gambar Hiasan

KERAJAAN Johor mengekalkan larangan penjualan vape di negeri itu seperti yang diputuskan sejak 1 Januari 2016 walaupun Putrajaya mengenakan cukai eksais ke atas cecair e-rokok atau gel yang mengandungi nikotin mulai 1 April tahun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan negeri, Datuk Mohd Jafni Md Shukor berkata, larangan penjualan vape, termasuk produk berkaitan dilaksanakan sejak kira-kira tujuh tahun lalu.

“Kami masih menguatkuasakan larangan terhadap penjualan vape, termasuk cecair atau gel yang mengandungi nikotin di seluruh negeri.

"Tiada sebab untuk kami mengubah larangan penjualan vape itu," katanya kepada The Star.

Menurut Mohd Jafni lagi, larangan penjualan vape di premis perniagaan terletak di bawah bidang kuasa majlis tempatan masing-masing, manakala mereka yang ditangkap menggunakan vape di kawasan awam akan dikenakan tindakan oleh Jabatan Kesihatan negeri.

“Setakat ini, tiada satu pun PBT di Johor mengeluarkan lesen operasi perniagaan kepada mereka yang menjual vape dan produk berkaitan.

“Mereka yang mempunyai maklumat mengenai premis yang didapati menjual vape bersama cecair atau gel yang mengandungi nikotin perlu melaporkan perkara itu kepada pihak berkuasa tempatan masing-masing supaya tindakan penguatkuasaan boleh diambil,” katanya.

Pada 1 Januari 2016, Johor secara rasmi menjadi negeri pertama di negara ini yang mengharamkan vape, dengan penguatkuasaan terhadap pengguna serta peniaga yang menjualnya.

Keputusan itu dibuat berikutan titah Raja Johor Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar, yang menitahkan larangan penggunaan vape di negeri itu.

Berkuat kuasa 1 April 2023, melalui pewartaan Perintah Duti Eksais (Pindaan) 2023, duti eksais pada kadar RM0.40 akan dikenakan bagi setiap mililiter cecair atau gel mengandungi nikotin yang digunakan untuk rokok elektronik dan vape.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang juga Menteri Kewangan mengumumkan bahawa pembuat produk vape nikotin mempunyai masa sehingga 30 April untuk mendaftarkan aktiviti pembuatan mereka bagi tujuan cukai, atau mereka boleh dikompaun untuk pendaftaran lewat oleh Jabatan Kastam pada Ahad lalu.

“Pendaftaran awal akan memastikan pematuhan industri yang komprehensif dan kutipan cukai yang lancar menjelang Mei 2023," katanya.

Pendaftaran pelesenan di bawah Akta Eksais 1976 juga boleh dilakukan secara dalam talian melalui Sistem MyExcise di pautan https://myexcise.customs.gov.my/myexcise/.

Kementerian itu menyatakan bahawa dengan mengeluarkan cecair atau gel yang mengandungi nikotin daripada Senarai Racun di bawah Akta Racun 1952, Kementerian Kesihatan akan dapat membentangkan Rang Undang-undang baharu untuk mengawal semua produk merokok, termasuk bahan yang mengandungi nikotin.

Ketika mengumumkan Bajet 2023 bulan lepas, Anwar Ibrahim berkata, kerajaan bercadang untuk mengenakan cukai eksais ke atas produk cecair atau gel yang mengandungi nikotin.

“Seperti yang dinyatakan dalam pengumuman Bajet 2023, separuh daripada hasil duti eksais yang dikutip daripada produk nikotin akan disalurkan kepada Kementerian Kesihatan untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan kesihatan,” demikian menurut kenyataan Kementerian Kewangan.

Kerajaan menganggarkan cecair vape yang mengandungi nikotin yang kini dijual tanpa dikenakan cukai mempunyai nilai pasaran RM2 bilion. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram