Tuduhan cederakan bekas isteri: SM Faisal dibebaskan, Emilia tarik balik kes


Emilia Hanafi (kiri) dan Datuk SM Faisal SM Nasimuddin. — Bernama

MAHKAMAH Majistret pada Jumaat melepas dan membebaskan Datuk SM Faisal SM Nasimuddin daripada pertuduhan mencederakan bekas isterinya, Emilia Hanafi, lapan tahun lalu selepas wanita itu menarik balik kes terhadap ahli perniagaan itu.

Majistret Nadia Othman membuat keputusan itu, setelah membenarkan permohonan peguam Datuk Akberdin Abdul Kader yang mewakili SM faisal, supaya anak guamnya dilepas dan dibebaskan, susulan Emilia yang merupakan pengadu dan juga saksi pendakwaan terakhir bersetuju untuk menarik balik kes.

"Saya percaya pihak-pihak telah berdamai dan mencapai satu jalan penyelesaian. Oleh itu tertuduh dilepas dan dibebaskan serta wang jaminan dikembalikan,” kata Nadia.

Terdahulu, peguam pemerhati bagi pihak Emilia, Nizam Bashir memaklumkan kepada mahkamah, pihak-pihak terlibat telah berbincang sejak Khamis dan akhirnya mencapai penyelesaian melibatkan pertikaian antara mereka.

Timbalan Pendakwa Raya Nur Aishah Ahmad Zakiuddin memanggil Emilia ke kandang saksi untuk mengesahkan perkara tersebut.

"Oleh kerana terdapat satu penyelesaian, saya ingin menarik balik kes ini. Saya juga faham kesan sekiranya saya menarik balik kes, pertuduhan tidak boleh diteruskan terhadap tertuduh,” kata Emilia ketika disoal Nur Aishah pada prosiding pada Jumaat, yang sepatutnya ditetapkan untuk sambung bicara.

Nur Aishah kemudian memohon agar SM Faisal dilepas tanpa dibebaskan, susulan pengesahan daripada Emilia, namun Akberdin memohon anak guamnya dilepas dan dibebaskan ekoran penarikan balik kes oleh wanita itu.

Ketika ditemui pemberita di luar mahkamah, Nizam berkata, kes berjaya diselesaikan setelah kedua-dua pihak bersetuju dengan terma-terma penyelesaian yang dijanjikan.

"Kes berjaya diselesaikan dan asas penyelesaian merupakan faktor keberkatan bulan Ramadan selain kemaslahatan anak-anak (merujuk kepada tiga anak SM faisal dan Emilia). Terdapat terma-terma persetujuan tapi tidak payahlah didedahkan, kita raikan persetujuan kata putus yang berjaya dicapai,” katanya.

Sementara itu, Akberdin berkata kedua-dua pihak bersetuju untuk tidak mendedahkan terma-terma penyelesaian kepada umum.

"Penyelesaian ini juga melibatkan kes di Mahkamah Syariah iaitu kes mutaah dan harta sepencarian. Pihak-pihak akan mengambil tindakan memaklumkan kepada mahkamah, untuk tidak meneruskan lagi kes-kes lain. Kami berharap selepas ini semua akan berjalan lancar,” kata peguam itu.

Sementara itu, SM faisal dan Emilia ketika ditemui pemberita menzahirkan kesyukuran atas penyelesaian itu dan akan memberikan fokus sepenuhnya kepada anak-anak.

SM Faisal didakwa mencederakan Emilia di sebuah rumah di Desa Sri Hartamas, Brickfields, Kuala Lumpur antara pukul 12.30 tengah hari dan 4.30 petang 22 Nov 2015.

Mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan dan boleh dihukum mengikut Seksyen 326A kanun sama yang membawa hukuman maksimum penjara dua tahun atau denda RM2,000 atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan. — Bernama

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram