KKM janji beri rawatan terbaik kepada mangsa tikaman


  • Primer
  • Rabu, 15 Feb 2023

Dr Zaliha Mustafa.

KEMENTERIAN Kesihatan akan memastikan lelaki yang cedera ditikam seorang pesakit mental di Hospital Selayang, Selangor pada Selasa diberikan rawatan terbaik.

Menteri Kesihatan Dr Zaliha Mustafa berkata, beliau bersama Pengarah Kesihatan Selangor Datuk Dr Sha’ari Ngadiman dan Pengarah Hospital Selayang Dr Afidah Ali serta pasukan doktor yang merawat mangsa telah bertemu keluarga mangsa.

"Ini bagi menjelaskan keadaan yang berlaku termasuk usaha-usaha yang dilakukan dalam memastikan pesakit diberikan rawatan yang terbaik," katanya dalam catatan di Twitter beliau,pada Rabu.

Selain itu, Dr Zaliha berkata status terkini pesakit juga akan dilaporkan dari semasa ke semasa kepada keluarga dan insiden sedang disiasat pihak berwajib.

Terdahulu, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dalam ciapan di Twitter berkata, kejadian tikaman itu dilakukan oleh seorang pesakit mental yang dibawa ke hospital oleh polis.

Justeru, Dr Noor Hisham berkata, kementerian akan mengkaji semula prosedur operasi standard bagi pesakit yang mengalami gangguan mental.

"Ia boleh berlaku di mana-mana sahaja. Kita perlu melindungi pesakit di Jabatan Kecemasan dan klinik kami," katanya. — Majoriti

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram