Selangor perketat langkah cegah Covid-19 jika kes makin meningkat


  • Primer
  • Khamis, 12 Jan 2023

Amirudin (kanan) sedang memantau jumlah jangkitan kes Covid-19 dan jika meningkat, langkah pencegahan lebih ketat akan dibuat.

KERAJAAN Selangor akan meningkatkan langkah pencegahan Covid-19 jika terdapat peningkatan kes di negeri itu.

Menteri Besarnya, Datuk Seri Amirudin Shari berkata, langkah untuk mewajibkan pemakaian pelitup muka bergantung kepada jumlah kes.

"Saya sedang memantau jumlah kes. Kita mungkin perlu mengambil langkah tambahan jika terdapat gelombang jangkitan yang tinggi.

"Ini termasuk melakukan pengesanan kontak rapat yang yang boleh dilakukan menerusi aplikasi Selangkah jika MySejahtera belum sedia," katanya.

Amirudin merasakan langkah terbaik buat masa ini ialah mengamalkan FTTIS (mencari, menguji, mengesan, mengasingkan, menyokong) dan meneruskan vaksinasi, itulah sebabnya kerajaan negeri menggalakkan orang ramai mendapatkan suntikan penggalak mereka melalui program Selvax.

"Selepas menyemak data peningkatan jangkitan Covid-19 di China, saya difahamkan bahawa ini disebabkan oleh kadar pengambilan suntikan dos penggalak yang rendah.

"Kami menggalakkan orang ramai di Selangor untuk melengkapkan vaksinasi Covid-19 mereka, terutamanya dos penggalak pertama atau kedua. Seorang dewasa sepatutnya mempunyai sekurang-kurangnya tiga suntikan Covid-19 (sekarang)," katanya.

Memandangkan kerajaan Selangor telah menyambung semula program Selvax menawarkan vaksin Sinovac percuma sejak Isnin lalu, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan Awam, Perpaduan, Pemerkasaan Wanita dan Keluarga Selangor, Dr Siti Mariah Mahmud menggalakkan mereka yang masih belum melengkapkan dos kedua mereka atau mendapatkan suntikan penggalak.

"Kita juga harus meneruskan langkah pencegahan Covid-19 yang sama seperti yang diamalkan sebelum ini – bertopeng di kawasan sesak, memastikan pengudaraan yang betul di kawasan tertutup, penjarakan sosial, mengelakkan kawasan sesak jika boleh dan menjaga kebersihan diri.

"Jika anda mengalami batuk atau demam, uji dan asingkan diri anda," katanya.

Mengenai pemakaian pelitup muka bagi penjual makanan dan pengusaha restoran Selangor, Amirudin berkata ia perlu dilihat sebagai satu cara untuk menggalakkan pengendalian makanan yang bersih dan mengurangkan penyebaran kuman dan penyakit melalui titisan (seperti semasa batuk atau bersin).

"Sama ada topeng pembedahan atau topeng kain, terpulang kepada pengendali makanan untuk menentukan jenis pilihan berdasarkan tahap keselesaan mereka.

"Pihak berkuasa tempatan tidak akan mengambil tindakan penguatkuasaan lagi kerana mereka kini di peringkat mendidik pengendali makanan tentang kepentingan memakai topeng," katanya. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram