Penjaja mainan cederakan remaja guna kunci kereta di Pantai Merdeka didenda RM900


Tertuduh dibawa keluar dari Mahkamah Majistret Sungai Petani selepas pertuduhan selesai. Imej di sebelah kanan: Penyebaran insiden itu di media sosial. — Sinar Harian

SEORANG penjaja yang mencederakan seorang remaja menggunakan kunci kereta api di Pantai Merdeka didenda RM900 di Mahkamah Majistret Sungai Petani, Kedah pada Rabu.

Tertuduh, Siti Zulaikha Zolkifli, 23, turut diarah menjalani hukuman penjara dua bulan jika gagal membayar denda berkaitan.

Tertuduh yang berbaju hitam dan bertudung mengaku tersilap menyebabkan Nurul Najihah Azizan, 19, cedera dengan sengaja pada pukul 6.22 petang di padang rekreasi Pantai Merdeka, Bandaraya Kuala Muda, 19 Jun lalu.

Disebabkan perbuatan ini, tertuduh telah melakukan jenayah yang boleh dihukum di bawah Seksyen 323 Kanun Keseksaan.

Hukuman penjara boleh sampai setahun atau denda sehingga RM2,000 atau kedua-duanya boleh dikenakan jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, S Preeyaa di hadapan Majistret Nadhirah Abdul Rahim.

Dalam kejadian Ahad lalu, berlaku pergaduhan antara tertuduh dan mangsa ketika mereka berdua sedang menjual alat permainan di pusat permainan itu.

Akibat kejadian itu, mangsa mengalami luka di dahi kanan dan dikatakan terkena kunci kereta selain terjatuh dan ditolak.

Video mengenai kejadian itu turut tular di media sosial sehingga mendapat lebih 25,000 tontonan dan dikongsi 2,600 pengguna. — Sinar Harian

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram