[VIDEO] Bapa dikecam menipu bawa anak 3 tahun daki gunung berapi tertinggi Indonesia


  • Benua
  • Isnin, 11 Sep 2023

Ibu bapa menipu pegawai untuk membolehkan daki gunung berapi tertinggi Indonesia, Kerinci

TULAR video memperlihatkan seorang bapa membawa anak perempuannya berusia tiga tahun mendaki gunung berapi tertinggi Indonesia, Gunung Kerinci.

Video berdurasi 16 saat itu menerima kecaman dari warganet buat orang tua kepada kanak-kanak berkenaan dengan melabelkan mereka sebagai ibu bapa yang tidak bertanggungjawab kerana menganggap aktiviti tersebut terlalu bahaya untuk anak kecil.

"Siapa saja boleh cakap sedia punya anak, tapi tak semua orang siap menjadi orang tua yang baik dan betul. Nak hairan tapi kebanyakkan orang tua memang kurang soal ilmu menjadi ibu bapa," tulis aditia.aps.

"Gunung Kerinci itu bukan hanya tertinggi di Indonesia, tapi juga di Asia Tenggara," tulis milleniaayuyani.

"Orang dewasa pun sesak nafas di ketinggian saat mendaki akibat cuaca dingin dan tidak sesuai, apa tidak fikir sampai ke sana. Nanti kejang-kejang, pelik," kata hasrul_sinambela_17.

"Tak ada salahnya ajak anak naik gunung, tapi mungkin umur macam tu jangan dibawa ke gunung yang berbentuk ekstrem seperti Kerinci. Gunung itu masih aktif, asapnya masih buat orang dewasa sesak nafas," kata icnermal.

Pegawai di R10 atau Pos Pendaftaran Pendakian Gunung Kerinci, Dudung, mengesahkan video yang baru tular itu benar-benar berlaku tetapi pendakian dibuat sekitar 15 Ogos 2023.

Beliau berkata, ibu bapa kanak-kanak itu menipu petugas untuk membolehkan anaknya sampai ke puncak pergunungan.

Pada awalnya, mereka mengambil bahagian dalam pendakian dengan memberitahu bahawa hanya akan mendaki ke had 'check point' 1. Ini bermakna mereka tidak akan membawa anak mereka ke puncak gunung berapi tertinggi di Indonesia.

“Saat itu orang tuanya datang ke pos pengawal untuk meminta izin melaporkan pendakian dan akan mencapai batas 'check point' 1 sahaja, kemudian pulang,” katanya.

Pegawai itu menjelaskan, berdasarkan SOP, mendaki bersama anak kecil adalah dilarang sekiranya tidak ditemani pemandu khususnya kedua-dua ibu bapa.

Bagi kes ini, kedua-dua ibu bapa telah membuat surat penyata yang mengandungi cop berkenaan segala yang berlaku semasa menjalankan aktiviti mendaki di luar tanggungjawab pos.

Bagaimanapun, mengikut persetujuan yang diberi pegawai, seharusnya ibu bapa dan anak kecil itu turun pada waktu petang mengikut had pendakian yang dibenarkan, tetapi sebaliknya, mereka malah meneruskan perjalanan ke 'check point' 2, 3 sebelum ke puncak gunung.

"Selepas dua hari pendakian baru nampak pemandu dan ibu bapa itu turun dari gunung. Waktu itu mereka mengaku mendaki ke puncak dan semuanya selamat dan sihat," katanya. — Agensi

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram