Remaja perempuan diculik ketika pulang sekolah, suspek dicekup selepas mangsa guna aplikasi khas lapor polis


Seorang gadis memuat turun aplikasi SafeUT untuk berhubung dengan polis selepas dia diculik semasa berjalan pulang.

SEORANG gadis berusia 14 tahun melakukan satu tindakan bijak apabila memuat turun satu aplikasi untuk memberitahu polis dia diculik semasa berjalan pulang.

Jonathan Simonji, 26, dituduh berhenti di sebelah remaja itu yang tidak dikenali oleh mangsa dan cuba menariknya ke dalam kereta dengan makanan dan alkohol, kata Jabatan Polis Salt Lake City dalam satu kenyataan pada Isnin.

"Apabila gadis itu enggan masuk dan cuba melarikan diri, tetapi Simonji memaksanya masuk ke dalam kereta.

"Simonji didakwa membawa gadis itu ke rumah sewa berdekatan yang mana dia menawarkan alkohol kepadanya dan tidak membenarkannya keluar," menurut polis.

Selepas gadis itu tidak dapat menghubungi rakan atau keluarga, dia memuat turun aplikasi SafeUT, "sembang krisis dan talian petua yang menyediakan campur tangan krisis masa nyata untuk pelajar, ibu bapa/penjaga dan pendidik melalui sembang langsung dan talian sulit.

"Dia berkomunikasi dengan seorang kakitangan pada pukul 3 pagi hari kejadian dan pegawai bergegas terus ke rumah suspek.

"Walaupun pegawai polis membawa gadis itu keluar dengan selamat dari rumah, suspek enggan berganjak dan tidak mahu keluar dari rumah itu selama dua jam," jelasnya.

Simonji telah dipenjarakan atas satu pertuduhan penculikan jenayah tahap kedua. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram



Lebih Pilihan