Mi kolok halal jadi ejen penyatuan rakyat berbeza kaum, agama di Sarawak


Pelanggan yang hadir ke Sainah Cafe pada hujung minggu. — Bernama

HAMPIR menjadi rutin buat Julia Unsing untuk singgah bersarapan mi kolok di restoran kegemarannya Sainah Cafe di Stutong dekat Kuching, Sarawak apabila tamat kerja syif malam pada pukul 8 pagi.

Bekerja di sebuah kilang yang terletak kira-kira lima kilometer dari restoran itu, Julia, 36, mengunjungi Sainah Cafe sekurang-kurangnya tiga kali seminggu sejak 2018, sama ada bersendirian atau bersama-sama rakan sekerja.

"Saya sudah menjadi pelanggan setia sejak pemilik kafe ini masih lagi menyewa ruang di sebuah premis makanan bertentangan Pasar Komuniti Stutong,” kata wanita berketurunan Iban dan beragama Kristian itu kepada Bernama.

Sambil meneguk teh tarik ais - "teh tarik peng” bagi komuniti tempatan - Julia berkata, adakala dia datang pada hujung minggu kerana kediamannya tidak jauh dari kafe itu, semata-mata mahu memenuhi keinginan seleranya.

"Jika datang sendirian, saya akan duduk semeja dengan siapa-siapa sahaja, tidak kira kaum dan agama,” ujar anak jati Lubok Antu tersebut.

KUCHING, 14 Ogos -- Mi kampua kicap dan mi kolok merah di Sainah Cafe.

Sainah Cafe milik pasangan Sainah Mahdi, 41 dan suami, Mohammad Ariffin Liew Abdullah, 47, menghidangkan pelbagai jenis makanan Sarawak yang halal seperti mi kolok, mi kampua dan laksa Sarawak.

Selain itu, Sainah Cafe juga menawarkan tiga jenis sos mi kolok yang masing-masing memberikan rasa manis (berwarna merah), masin (kicap) dan biasa (tanpa warna), membolehkan pelanggan memilih mengikut cita rasa masing-masing.

Mohammad Ariffin berkata masyarakat Melayu lebih gemar sos manis, manakala pelanggan Cina pula suka sos biasa.

--fotoBERNAMA HAK (2023) CIPTA TERPELIHARA


Hidangan mi kampua kicap dan mi kolok merah di Sainah Cafe. — Bernama

Mi kolok - mi sanggul yang direbus dan ditus serta dihidangkan bersama-sama sup jernih sebagai kuah dan sos kicap - dibawa masuk ke Sarawak oleh kaum Cina yang berhijrah ke negeri itu.

Pada asalnya hidangan ini tidak halal kerana menggunakan daging dan lemak khinzir, namun peredaran masa dan asimilasi kaum menyaksikan ramuan diubah suai agar dapat dinikmati oleh segenap lapisan masyarakat daripada pelbagai agama.

Diolah menyamai resipi asal

Sedar akan pentingnya persefahaman antara kaum dan perpaduan sesebuah masyarakat majmuk, pemilik Sainah Cafe, Sainah Mahdi, 41 dan suami, Mohammad Ariffin Liew Abdullah, 47, seboleh-bolehnya mahu semua kaum menikmati makanan tradisi Sarawak termasuk yang pada asalnya tidak halal, tanpa menjejaskan rasa sebenar hidangan itu.

Menurut Sainah, idea itu tercetus apabila beliau berkahwin dengan suaminya yang berketurunan Cina.

"Sewaktu mula-mula berkenalan (pada 2006), suami ada mengajak saya makan mi kolok yang merupakan makanan kegemarannya, tetapi dia tidak berani makan di depan saya kerana tidak halal. Dari situlah tercetus idea untuk menghasilkan mi kolok yang boleh kami nikmati bersama,” katanya.

Pasangan itu yang berkahwin pada 2008, membuka gerai makan menjual mi kolok dan laksa Sarawak pada 2017.

"Mi kolok kami menyamai rasa mi kolok asli kerana daging ayam (menggantikan daging khinzir) kami masak dengan kaedah char siu (daging khinzir panggang), selepas diperap dengan madu dan beberapa lagi elemen manis serta rempah-ratus,” jelas Sainah, menambah mereka juga meletakkan cendawan yang dicencang.

Lazimnya, mi kolok halal di tempat lain hanya dihidangkan bersama-sama cabikan daging ayam yang direbus dan tiada cencangan cendawan.

KUCHING, 14 Ogos -- Pemilik Sainah Cafe, Sainah Mahdi, 41 dan suami, Mohammad Ariffin Liew Abdullah, 47, ketika ditemui Bernama baru-baru ini. Sainah Cafe yang beroperasi dari 7 pagi hingga 2.30 petang setiap hari kecuali Ahad, menghidangkan pelbagai jenis makanan Sarawak yang halal seperti mi kolok, mi kampua dan laksa Sarawak.Sainah berkata kira-kira 200 mangkuk mi terjual setiap hari dan restoran itu menarik kehadiran pelanggan terdiri daripada pelbagai lapisan masyarakat.--fotoBERNAMA HAK (2023) CIPTA TERPELIHARA

Sainah dan Mohammad Ariffin bergambar di restorannya yang terletak di Stutong dekat Kuching, Sarawak. — Bernama

Selain itu, Sainah Cafe juga menawarkan tiga jenis sos mi kolok yang masing-masing memberikan rasa manis (berwarna merah), masin (kicap) dan biasa (tanpa warna), membolehkan pelanggan memilih mengikut cita rasa masing-masing.

"Masyarakat Melayu lebih gemar sos manis, manakala pelanggan Cina pula suka sos biasa,” celah Mohammad Ariffin Liew.

Menurutnya, beliau mengambil masa dua tahun untuk mengolah resipi asal bagi memastikan rasa hidangan itu seasli mungkin.

"Lebih banyak bahan yang perlu saya gunakan untuk menghasilkan menu ini jika dibandingkan dengan resipi asli,” katanya, menambah sekalipun hanya menjual dua jenis hidangan, gerai kecil mereka menerima sambutan yang amat menggalakkan.

"Tak kurang 200 mangkuk mi terjual setiap hari,” kata beliau.

Selera pelbagai kaum

Pada 2021, pasangan itu membuka restoran sendiri selain mempelbagaikan menu termasuk nasi goreng "seafood”, nasi goreng ayam dan kuetiau.

Kesemua hidangan menu ditawarkan merupakan air tangan Mohammad Ariffin Liew yang memang memiliki minat memasak.

Beroperasi dari pukul 7 pagi hingga 2.30 petang setiap hari kecuali Ahad, kafe itu menjadi tumpuan pelanggan pelbagai bangsa dengan kebanyakannya memilih hidangan mi kolok, mi kampua, mi wantan dan laksa Sarawak.

Susulan sambutan diterima begitu menggalakkan, pasangan ini bercadang mengembangkan perniagaan mereka termasuk melanjutkan waktu operasi agar lebih ramai ahli masyarakat dapat menikmati hidangan di restoran mereka.

Selain pekerja kilang, kafe itu turut menjadi tumpuan pelajar Sarawak Skills, antaranya ialah Mathius Hanson, 20.

Menurut anak kelahiran Serian itu, dia suka datang ke kafe berkenaan bukan sahaja kerana makanannya sedap dan harga berpatutan, tetapi juga suasana yang begitu harmoni.

"Boleh dikatakan tiga ke empat kali seminggu kami akan datang bersarapan di sini sebelum ke kelas,” katanya yang menggemari hidangan mi kampua manis.

KUCHING, 14 Ogos -- Pemilik sainah Cafe, Mohammad Ariffin Liew Abdullah, 47, menyediakan pesanan pelanggannya iaitu Nasi Goreng ‘seafood’ ketika ditemui Bernama di Sainah Cafe baru-baru ini. Beroperasi dari 7 pagi hingga 2.30 petang setiap hari kecuali Ahad, kafe itu menjadi tumpuan pelanggan pelbagai bangsa dengan kebanyakannya memilih hidangan mi kolok, mi kampua, mi wantan dan laksa Sarawak.--fotoBERNAMA HAK (2023) CIPTA TERPELIHARA

Mohammad Ariffin sedang menyediakan pesanan pelanggannya iaitu Nasi Goreng ‘seafood’ di Sainah Cafe. — Bernama

Penulis turut mengambil peluang menikmati sepinggan mi kolok.

Sepanjang berada di kafe itu, pelanggan pelbagai kaum kelihatan tidak kekok duduk semeja menjamu selera walaupun saling tidak mengenali, membuatkan penulis teringat kata-kata Allahyarham Tan Sri Adenan Satem, Ketua Menteri Sarawak yang kelima.

"Ini Sarawak punya olang, bisi Melayu, bisi orang Cina, bisi orang Dayak, bisi orang Bidayuh, duduk sama, minum sama, makan sama, carik amoi pun sama,” kata Allahyarham yang bermaksud "Rakyat Sarawak ini ada orang Melayu, Cina, Dayak, Bidayuh, boleh duduk bersama, minum bersama, makan bersama, cari gadis pun bersama.”

Keakraban dan persefahaman antara etnik di Sarawak bukan sesuatu yang dibuat-buat kerana hakikatnya bukan perkara luar biasa jika sesebuah keluarga mempunyai ahli yang menganut agama berbeza dan berkahwin dengan kaum lain, membuatkan negeri ini seringkali dijadikan rujukan oleh negeri-negeri lain dalam memupuk perpaduan rakyat membentuk Malaysia Madani. — Bernama

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram