Peniaga tom yam dan roti canai di JB lega, pelanggan setia memahami harga terpaksa naik


  • Massa
  • Rabu, 24 Jul 2024

Noua (kanan) berkata harga bahan mentah mula naik pada Mac.

PENGUSAHA kedai makan di Johor Bahru tiada pilihan selain menaikkan harga makanan selepas mengambil kira kos bahan yang semakin meningkat.

Pemilik Restoran Rafi Tomyam & Seafood Corner, Mohd Zahiruddin Thumo berkata adalah sukar untuk tidak menaikkan harga makanan.

“Pengusaha makanan kecil seperti kami berdepan cabaran untuk kekal dalam perniagaan,” katanya di kedai makannya di Jalan Persisiran Perling 1, Taman Perling, Johor Bahru.

BACA LAGI: [VIDEO] Semua benda nak dijual, makcik kantin 'sound' guru koperasi

BACA LAGI: [VIDEO] Pemandu Proton Wira terperosok bawah treler di Ulu Tiram meninggal dunia pada Jumaat

Menurutnya, keputusan kerajaan berhubung rasionalisasi subsidi diesel pada 1 Jun lalu telah mendorong kenaikan harga barang keperluan.

jbzfood180724 - Restoran Rafi Tomyam  Seafood Corner proprietor Mohd Zahiruddin Thumo says small time food operator like him is struggling to stay in business. (Photo by ZAZALI MUSA)

Mohd Zahiruddin berkata pengusaha makanan kecil-kecilan seperti dia sedang bergelut untuk terus berniaga.

Zahiruddin berkata, majoriti pelanggannya terdiri daripada kakitangan di pusat beli-belah, bank dan pejabat berhampiran termasuk warga tempatan yang bekerja di Singapura dengan menaiki bas dari terminal yang terletak di sekitar kawasan kedainya.

Beliau berkata, harga ikan kembung naik daripada RM12 kepada RM19 sekilogram, manakala ikan kerisi kini dijual pada harga RM17, naik daripada RM10 dan ikan selar hijau yang sebelumnya berharga RM17 dan kini naik RM2.

"Walaupun harga tangkapan udang yang banyak sejak kebelakangan ini tidak menyumbang kepada penurunan harga, namun udang ternakan bersaiz kecil berharga RM25, naik daripada RM20 sekilogram.”

Zahiruddin berkata, harga siput sedut naik daripada RM15 kepada RM18.50 sekilogram manakala sotong daripada RM9 kepada RM18.

Antara kedai makan lain yang terpaksa menaikkan harga makanan adalah Warung Roti Canai Agil yang meningkatkan harga roti canai pada bulan Mei selepas bahan-bahan menjadi lebih mahal pada ramadan lalu.

Pembantu restorannya, Noua Ripin berkata, roti canai kosong kini dijual pada harga RM1.30 daripada RM1.20, manakala roti canai telur dan roti tampal naik daripada RM2.30 kepada RM2.50 sekeping dan roti sardin kini RM5, daripada RM4 sebelum ini.

"Pelanggan mempunyai pilihan untuk makan roti canai mereka dengan kari kosong atau dhal tanpa bayaran tambahan tetapi mereka perlu membayar lebih jika mereka tambah jenis kuah lain," katanya.

Noua berkata, satu hidangan kari daging ialah RM4, naik daripada RM3.50, kari kambing kini RM8 (sebelum ini RM6) dan daging tetel naik RM4 daripada RM3.50.

Tambahnya, bawang merah yang menjadi bahan asas dalam kari turut naik kepada RM18.50 berbanding RM15.50, manakala 5kg kentang meningkat kepada RM13 yang terdahulu dijual pada harga RM10.

“Harga santan juga naik, daripada RM8 sekilogram kepada RM1," ujarnya lagi. — The Star/ZAZALI MUSA

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram