[VIDEO] Murid, guru diarah buat sesi PdPR lepas Kuala Nerus jadi daerah pertama Terengganu dilanda banjir


Keadaan antara kawasan sekolah di Terengganu yang dinaiki air seawal pagi Isnin.

KUALA Nerus menjadi daerah pertama di Terengganu yang dilanda banjir pada musim Monsun Timur Laut kali ini apabila satu pusat pemindahan sementara (PPS) dibuka di Dewan Serbaguna Tok Jembal pada pagi Isnin.

Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) dalam kenyataan memaklumkan setakat ini 124 orang daripada 54 keluarga dipindahkan ke PPS berkenaan seawal 4 pagi.

Kenyataan itu turut memaklum jumlah mangsa dijangka terus meningkat dan lebih banyak PPS akan dibuka memandangkan hujan masih berterusan dan proses pemindahan mangsa sedang dijalankan.

Sementara itu, Timbalan Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu (Sektor Pengurusan Sekolah), Azman Othman berkata, tiga sekolah di Kuala Terengganu terjejas banjir iaitu Sekolah Kebangsaan (SK) Seri Budiman, SK Losong dan SK Tok Dir.

Beliau berkata, kawasan sekolah berkenaan telah dinaiki air dan pihak pengurusan membuat keputusan untuk tidak membenarkan murid hadir ke sekolah atas sebab keselamatan.

Bagaimanapun, semua guru dan murid diarahkan untuk mengikuti proses pembelajaran seperti biasa melalui mod Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR).

"Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu sedang memantau perkembangan terkini di sekolah-sekolah lain kerana hujan masih berterusan.

"Sebarang perubahan akan dimaklumkan dari masa ke masa," katanya ketika dihubungi.

Dalam pada itu, berdasarkan laman sesawang Public Infobanjir Jabatan Pengairan dan Saliran, Parit Utama di Padang Kemunting di Kuala Nerus merekodkan paras 3.73 meter melepasi paras amaran 3.6 meter. — Bernama

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan TelegramLebih Pilihan