Shaarnaz Ahmad bebas tuduhan cederakan pengawal keselamatan


Shaarnaz Ahmad bebas tuduhan cederaan pengawal keselamatan pada Jumaat. — Bernama

MAHKAMAH Majistret Kuala Lumpur melepas dan membebaskan pelakon Sharnaaz Ahmad daripada pertuduhan mencederakan seorang pengawal keselamatan di sebuah kondominium, tahun lepas.

Majistret Atiqah Mohamed @ Mohamad Saim, pada Jumaat membuat keputusan itu selepas mendengar hujahan peguam Datuk Wan Azmir Wan Majid yang mewakili Sharnaaz atau nama sebenarnya Sharnaaz Ahmad Bazir Ahmad, 38, selaku Orang Kena Saman (OKS) dan Timbalan Pendakwa Raya (TPR) Nadia Eleena Jamaluddin Akbal.

"Setelah mendengar hujahan daripada pihak pendakwaan dan peguam, mahkamah berpuas hati dan memerintahkan supaya OKS dilepas dan dibebaskan daripada pertuduhan. Wang jaminan (RM2,000) dikembalikan kepada OKS,” kata Atiqah.

Sharnaaz, yang berbaju kemeja berwarna hitam dan berseluar hitam, kelihatan tenang sepanjang prosiding itu.

Terdahulu, Wan Azmir berkata, satu representasi telah dihantar kepada pendakwaan pada 2 Mei lepas dan pihak pembelaan menerima jawapan melalui surat balas bahawa pendakwaan ingin menarik balik pertuduhan terhadap pelakon itu.

TPR Nadia Eleena yang mengesahkan perkara itu berkata, beliau mendapat arahan dari Jabatan Peguam Negara (AGC) untuk kes berkenaan DNAA (dilepas tanpa dibebaskan).

Bagaimanapun, Wan Azmir berkata, pihaknya memohon anak guamnya dilepas dan dibebaskan dan bukannya dilepas tanpa dibebaskan kerana pengadu sendiri telah menarik balik kes.

"Satu laporan polis telah dibuat oleh pengadu berhubung penarikan balik kes tersebut. Oleh itu, saya mohon satu keputusan DNA (lepas dan bebas) perlu diberikan kepada Sharnaaz,” katanya yang turut mengendalikan kes bersama seorang lagi peguam Sharnaaz, Datuk Abu Bakar Isa Ramat.

WhatsApp Image 2023-11-17 at 12.12.51 PM

Sharnaaz mengakui tidak bersalah pada 18 Januari 2023.

Pada 18 Januari lepas, Sharnaaz mengaku tidak bersalah atas dakwaan dengan sengaja menyebabkan kecederaan terhadap Izzul Islam Awang, 27, di kawasan lif, pintu masuk sebuah blok di sebuah kondominium di Jalan Dutamas, Kuala Lumpur pada pukul 8.30 malam, 16 Jun 2022.

Pelakon drama bersiri Bukan Kerana Aku Tak Cinta itu dituduh mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga setahun atau denda maksimum RM2,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Sementara itu, Sharnaaz ketika ditemui media selepas prosiding melahirkan rasa syukur dan gembira dengan keputusan pada Jumaat.

"Alhamdulillah...walaupun mengambil masa yang agak panjang, tetapi saya bersyukur, lega dan akhirnya saya seorang yang bebas.

"Ia melibatkan soal reputasi dan perjalanan karier saya yang berbelas-belas tahun,” kata pelakon itu. — Bernama

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan TelegramLebih Pilihan