Ibu maut, 3 anak selamat kebakaran rumah kedai 2 tingkat di Johor Bahru


  • 112
  • Rabu, 13 Sep 2023

Tiga bangunan rumah kedai di Jalan Senyum, Kampung Wadi Hana, Johor Bahru terbakar.

SEORANG ibu maut, manakala tiga anaknya termasuk seorang kanak-kanak perempuan berusia tujuh tahun sesak nafas selepas rumah kedai yang didiami mereka di Jalan Senyum, Kampung Wadi Hana, Johor Bahru terbakar, dalam kejadian pada pagi Rabu.

Komander Operasi Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Larkin, Penolong Kanan Penguasa Bomba, Mohamad Faiz Suleiman berkata, mangsa berusia 53 tahun itu disahkan meninggal dunia akibat sesak nafas, ketika menerima rawatan di Hospital Sultanah Aminah (HSA), Johor Bahru.

Beliau berkata, kanak-kanak itu dan dua lagi mangsa lelaki yang berusia 18 dan 21 tahun turut dirawat di hospital sama.

"Setibanya Pasukan Keluaran Operasi (PKO) di lokasi kejadian, didapati benar berlaku kebakaran melibatkan tiga buah bangunan rumah kedai dua tingkat jenis separuh kekal yang berkeluasan 24x100 kaki, setiap satu bangunan.

"Bangunan pertama mempunyai sebuah kedai dan lima pintu bilik sewa terbakar 70 peratus, manakala bangunan kedua pula sebuah kedai dan lima pintu bilik sewa terbakar 90 peratus, serta bangunan ketiga sebuah kedai dan tiga pintu bilik sewa terbakar 65 peratus," katanya dalam kenyataan pada Rabu.

Terdahulu, Mohamad Faiz berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan pada 4.53 pagi sebelum 49 anggota dari BBP Larkin, Tebrau, Johor Jaya dan Kempas digegaskan ke lokasi kejadian.

"Bagaimanapun, punca kebakaran dan anggaran kerugian masih dalam siasatan. Operasi ditamatkan sepenuhnya pada 9.25 pagi," tambahnya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Asisten Komisioner Raub Selamat berkata, kesemua mangsa yang terlibat dalam kebakaran tersebut merupakan warga asing. — Majoriti

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram