Skandal seks: Ini fitnah yang direka untuk menjatuhkan saya — Rais Yasin


Rais Yasin ketika ditemui pemberita di pasar basah utama Bachang, Melaka pada Khamis.

SEORANG Ahli Dewan Undangan Negeri (Exco) Melaka mendakwa dia menjadi mangsa teknologi palsu selepas dikaitkan dengan kontroversi skandal seks.

Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan, Saliran, Perubahan Iklim dan Pengurusan Bencana negeri, Datuk Rais Yasin berkata, dakwaan beliau terlibat dalam skandal seumpama itu timbul semasa pemilihan bahagian Umno pada Mac lalu.

"Ini adalah satu bentuk fitnah yang direka untuk memburukkan dan menjatuhkan saya," katanya selepas melawat pasar basah utama Bachang, Melaka untuk meninjau kawasan berkenaan yang mengalami kerosakan atap pada Khamis.

Rais berkata, beliau bersedia untuk bekerjasama dengan pihak berkuasa dalam sebarang siasatan berhubung isu itu.

“Saya juga terkejut melihat posting tular yang membabitkan saya yang sedang disebarkan,” katanya.

Tangkap layar perbualan lucah seorang individu dipercayai Exco sebuah negeri dengan wanita simpanan yang kini tular di laman media sosial.

Tangkap layar perbualan lucah seorang individu dipercayai Exco sebuah negeri dengan wanita simpanan yang kini tular di laman media sosial.

Rais berkata, beliau turut mempertimbangkan untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka yang terus memfitnahnya.

"Keutamaan saya sekarang ialah memberi tumpuan untuk bekerjasama rapat dengan Ketua Menteri Melaka (Datuk Seri Ab Rauf Yusoh) bagi membawa lebih banyak kemajuan kepada negeri ini tanpa terganggu dengan isu sebegini," katanya.

Beliau juga berharap pihak yang memfitnahnya akan menghentikan tindakan mereka.

Pada Selasa, Ab Rauf menyangkal dakwaan satu posting media sosial mengenai skandal seks yang didakwa melibatkan seorang anggota exco kanan Melaka sebagai fitnah semata-mata.

Beliau berkata, tuduhan sedemikian terhadap anggota exconya juga boleh menjadi tindakan yang disengajakan untuk melemahkan kerajaan negeri dan ada berkemungkinan video itu boleh direka.

Satu siaran dengan klip video dan mesej WhatsApp disebarkan di media sosial yang kononnya menunjukkan ahli exco terbabit dalam perbualan telefon "lucah" dengan seorang wanita pada Selasa.

Ab Rauf berkata, beliau juga tidak menolak kemungkinan jawatan itu disebarkan oleh musuh politik di negeri itu. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan TelegramLebih Pilihan