KDN pantau rapi penjualan bunga api menjelang Aidilfitri


  • Primer
  • Ahad, 02 Apr 2023

Saifuddin Nasution menegaskan bahawa kanak-kanak di bawah umur tidak dibenarkan membeli bunga api— Bernama

PIHAK berkuasa akan meningkatkan tahap pemantauan terhadap penjualan dan penggunaan bunga api yang diharamkan menjelang sambutan Hari Raya Aidilfitri.

Menteri Dalam Negeri, Saifuddin Nasution Ismail berkata, penjualan bunga api yang dibenarkan turut dilarang untuk dijual secara dalam talian ataupun dalam media sosial.

Beliau turut menegaskan bahawa kanak-kanak di bawah umur tidak dibenarkan membelinya.

“Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan polis akan memantau pengimportan dan penjualan bunga api dan mercun di bawah Akta Bahan Letupan 1957 dan Kaedah-Kaedah Letupan 1923.

“Kami mungkin menarik balik larangan terhadap bunga api dan mercun pada tahap tertentu, tetapi kami sentiasa berwaspada terhadap mereka yang melanggar peraturan tersebut.

“Memandangkan ini adalah bahan letupan berbahaya jika tidak dikendalikan dengan betul, Jabatan Kastam akan memastikan hanya syarikat yang mempunyai permit dibolehkan mengimport bunga api dan mercun yang diluluskan,” katanya.

2004956

Hanya peniaga yang mempunyai permit dibenarkan menjual barangan tersebut di premis yang selamat dan sesuai.

Tambah Saifuddin Nasution, pihak berkuasa tempatan juga perlu memainkan peranan untuk memastikan hanya peniaga yang mempunyai permit dibenarkan menjual barangan tersebut di premis yang selamat dan sesuai.

“Pada musim perayaan, semua pihak berkuasa dan agensi terlibat sentiasa waspada kerana ketika itulah bunga api dan mercun ini mendapat permintaan tinggi,” katanya.

Menteri Dalam Negeri itu berkata, hanya bunga api daripada dua jenama iaitu Happy Boom dan Pop-pop dibenarkan dibawa masuk ke negara ini dan dijual semasa musim perayaan.

Tambahnya, sebelum Kabinet bersetuju membenarkan mercun dan bunga api awal tahun ini, satu garis panduan Import dan Perdagangan Bunga Api (Happy Boom dan Pop-pop) untuk jualan awam sempena musim perayaan diwujudkan sejak 2020.

“Garis panduan ini dikuatkuasakan oleh polis empat tahun lalu. Ia bukan perkara baru, tetapi kini, dengan larangan itu ditarik balik, sudah tentu akan ada lebih banyak penguatkuasaan kerana akan ada lebih banyak perdagangan terbuka dan permintaan untuk barangan ini.

“KDN meluluskan 27 syarikat tempatan untuk mengimport, menyimpan dan memperdagangkan mercun dan permit ini perlu diperbaharui setiap tahun.

“Semua syarikat ini perlu menyediakan ruang simpanan dan ia perlu mematuhi spesifikasi yang ditetapkan oleh KDN.

“Bagi ejen jualan, pelesenan datang daripada polis, dan mereka juga harus mempunyai ruang simpanan sementara.

"Mereka tidak dibenarkan menjual mercun itu kepada individu berumur di bawah 18 tahun selain memasarkannya secara dalam talian,” kata Saifuddin Nasution.

Beliau turut menasihati orang ramai supaya membeli daripada penjual yang diluluskan dan memastikan keselamatan diri sendiri serta orang lain ketika bermain mercun dan bunga api semasa Hari Raya Aidilfitri.

Awal tahun ini, Kabinet bersetuju memberi kebenaran kepada penggunaan mercun dan bunga api selagi penjual mempunyai permit berkaitan daripada pihak berkuasa.

Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming berkata, kawalan dan pelesenan bunga api akan dikenakan kepada sumber, pengimport dan pemborong.

Katanya, kebenaran tersebut akan membawa manfaat kepada negara termasuk meningkatkan hasil dan meningkatkan keselamatan.

392795

Tan Sri Lee Lam Thye berkata, orang awam dilihat masih kurang peka dengan bahaya mercun dan bunga api.

Sementara itu, Pengerusi Pertubuhan Ikatan Komuniti Selamat, Tan Sri Lee Lam Thye berkata, walaupun larangan terhadap mercun dan bunga api dimansuhkan pada tahap tertentu, pihak berkuasa harus waspada mengawal penggunaannya kerana orang ramai dilihat masih kurang peka dengan bahaya bahan tersebut.

“Orang ramai mesti dididik bahawa bunga api dan mercun dikelaskan di bawah Kelas 1 (Bahan Letupan) senarai Bahan Berbahaya.

“Saya dimaklumkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat walaupun mercun hanya meletup apabila dinyalakan, namun letupan daripada bunga api agak sukar diramal.

“Inilah sebabnya kita tidak boleh menentukan ciri-ciri bahan berbahaya ini. Biasanya, bunga api dikendalikan oleh juruteknik terlatih, manakala bunga api yang lebih kecil hanya boleh dikendalikan oleh orang dewasa.

“Rakyat harus sedar akibat bermain dengan bahan berbahaya seperti itu, dan saya mengesyorkan pihak berkuasa lebih mengawalnya walaupun mungkin musim perayaan,” kata Lam Thye.

Pengarah (Pencegahan) di Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Azman Adam pula berkata, penjualan bunga api dan mercun terletak di bawah bidang kuasa polis dan pihak berkuasa tempatan.

“Di pihak kami, kami hanya memastikan barangan yang dijual ditandakan dengan harga yang sepatutnya dan tidak ada pencatutan.

“Sekiranya kita mengesyaki barangan yang dijual adalah bahan yang tidak dibenarkan, maka kita akan merujuk perkara itu kepada polis, kastam dan majlis tempatan,” kata Azman. — The Star