Hentikan pendakwaan terpilih terhadap pemimpin pembangkang, tegas Muhyiddin


Muhyiddin berkata, rakyat Malaysia tidak mahu kerajaan yang mengamalkan pendakwaan terpilih menjadi pentadbir kepada negara. —Bernama

PENDAKWAAN terpilih terhadap pemimpin pembangkang yang disifatkan sebagai “langkah dangkal” perlu dihentikan segera, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin (PN-Pagoh).

Muhyiddin juga berkata, rakyat Malaysia tidak mahu kerajaan yang mengamalkan pendakwaan terpilih menjadi pentadbir kepada negara.

“Saya harap kerajaan akan meneliti isu yang dibangkitkan (di Parlimen). Jangan mengamalkan pilih kasih dan hanya memainkan sentimen membalas dendam dengan melihat kesalahan individu tertentu atau pendakwaan terpilih.

“Langkah dangkal seperti itu harus dihentikan segera. Ini bukan gaya pentadbiran yang rakyat mahukan,” kata Muhyiddin semasa berucap pada di Parlimen berkenaan Belanjawan 2023 pada Isnin.

Muhyiddin berkata, sebagai pembangkang, Perikatan Nasional (PN) akan kekal profesional dan telus untuk memainkan peranan semak dan imbang secara konstruktif.

Sementara itu, Muhyiddin turut menuduh Putrajaya sengaja meminggirkan peneroka Felda dalam Belanjawan 2023 kerana didakwa menyokong PN pada pilihan raya umum (PRU) sebelum ini.

felda 1

Muhyiddin berkata, inisiatif sebelum ini untuk memansuhkan sebahagian pinjaman peneroka Felda semasa pentadbiran PN di bawah pimpinannya telah dimansuhkan. —Reuters

“Isu perumahan generasi kedua dan ketiga peneroka Felda langsung tidak disebut.

“Mungkin itu kerana pada PRU15, majoriti mereka menyokong Perikatan (PN),” kata Muhyiddin.

“Tetapi, jangan hukum mereka. Mereka adalah manusia dan mereka mahu hidup. Mereka sudah pun berdepan situasi sukar,” tambahnya.

Pada masa sama, Muhyiddin berkata, inisiatif sebelum ini untuk memansuhkan sebahagian pinjaman peneroka Felda semasa pentadbiran PN di bawah pimpinannya telah dimansuhkan.

“Ia tidak diteruskan oleh kerajaan kerana ia menjejaskan aliran tunai Felda.

“Saya tidak fikir inisiatif pemansuhan hutang oleh bekas kerajaan Perikatan (PN) memberi kesan besar kepada aliran tunai Felda, kerana itu adalah hutang lama.

“Selain itu, Felda juga mengeluarkan Bon Islam (sukuk) bernilai RM9.9 bilion yang dijamin kerajaan.

“Dengan terbitan sukuk, Felda mempunyai keupayaan untuk meneruskan inisiatif pemansuhan hutang yang dinyatakan oleh Perikatan (PN),” kata Muhyiddin.

Pada Julai 2021, Muhyiddin mengumumkan pemansuhan pinjaman peneroka Felda berjumlah RM8.3 bilion yang tertakluk kepada syarat tertentu.

Keputusan Putrajaya untuk menghentikan inisiatif Muhyiddin diumumkan pada 24 Februari lalu oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Reformasi Institusi), Datuk Seri Azalina Othman Said.

Azalina berkata kerajaan tidak boleh lagi meneruskan pelupusan pinjaman oleh peneroka Felda kerana ia memberi kesan besar kepada aliran tunai Felda. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan TelegramLebih Pilihan