Tragis, 2 rakyat Malaysia sesak nafas dalam pesawat, doktor wanita maut di Karachi, pesara bank di ruang udara Bangkok


Rosminah selamat dikebumikan pada Selasa. — Facebook

KEMATIAN adalah sesuatu yang pasti dan tidak ada satu pun dalam kalangan bernyawa akan terlepas daripada saat tersebut.

Baru-baru ini seorang wanita berkongsi kejadian yang tidak pernah dialaminya sepanjang hampir lebih lima tahun menjadi ketua rombongan bagi sebuah syarikat agensi pelancongan.

Tragisnya, dua individu yang menaiki pesawat sama selepas bercuti di Turkiye dijemput Ilahi selepas berdepan masalah pernafasan ketika dalam perjalanan pulang.

Perkongsian Hamidah Asararuddin atau mesra disapa Kak Mid,57, di laman sosial Facebook menceritakan kejadian seorang wanita ditakdirkan meninggal dunia dalam pesawat Turkish Airlines ketika dalam perjalanan pulang ke Kuala Lumpur akibat sesak nafas.

"Salah seorang ahli rombongan Kak Mid ke Turkiye dijemput kembali kepadaNya kira-kira pukul 7.30 malam di ruang udara Bangkok, Thailand kerana sesak nafas," katanya dalam Facebook.

305655379_10160287115386730_1995576717149431397_n

Rosminah menyertai rombongan melawat Turkiye bermula 2 September.

Hamidah berkata, mangsa merupakan ahli rombongan yang dibawanya ketika mengetuai kumpulan itu melawat negara Timur Tengah itu selama 11 hari 10 malam bermula 2 September lalu.

Ketika kejadian, mangsa, Rosminah Azman, 62, sedang menunggu giliran untuk memasuki tandas dalam pesawat sebelum terduduk yang mana ketika itu dia dipercayai sedang mengalami sesak nafas.

Selepas kejadian itu, orang ramai mengerumuni mangsa dan ditakdirkan dalam pesawat itu terdapat seorang doktor yang tampil memberi bantuan oksigen kepada mangsa.

305258976_10160287115436730_4270708114812798449_n

Kata Kak Mid mententeramkan ahli keluarga Rosminah sebaik tiba di KLIA. Facebook

Menurut Hamidah, pesara bank itu tidak mengalami sebarang tanda-tanda sakit sepanjang berada dalam lawatan tersebut.

"Arwah sepanjang berada di Turkiye memang tak ada simptom yang menunjukkan dia sakit ataupun bergantung kepada ubat-ubatan.

"Kondisi badan dia sepanjang itu juga memang berada di tahap yang baik," katanya pada Majoriti.

Tambahnya lagi, dia mengimbas kembali perwatakan arwah dan hasratnya untuk membawa pulang hadiah untuk diberikan kepada keluarga dan orang masjid.

"Arwah memang sangat baik, dia tak banyak bercakap tapi kalau kita sedang berborak dia akan datang duduk dan selalu sedahkan senyuman.

"Saya masih ingat lagi dia beli banyak hadiah untuk bagi pada keluarga dan orang-orang di masjid sampai tak cukup beg nak bawa balik hadiah itu," jelasnya lagi.

Difahamkan arwah dikebumikan selepas selesai semua urusan yang diwajibkan pada Selasa, 13 September 2022.

Sebelum itu, pesawat dari Istanbul terpaksa mendarat di Karachi apabila salah seorang penumpang, Dr Siti Hajar Yahaya berdepan masalah kesukaran bernafas.

Penumpang terbabit dari satu lagi rombongan pelancong ke negara sama kemudiannya dibawa ke hospital di Karachi dan telah menghembuskan nafas terakhir di sana.

Difahamkan jenazah Dr Siti Hajar akan tiba di tanahair pada Khamis, 15 September 2022 sebelum disemadikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Sungai Merab Luar, Kajang.— Majoriti

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan TelegramLebih Pilihan