Murid sanggup tak sarapan pagi demi elak guna tandas kotor di sekolah


Radzi berkata, kementerian akan melaksanakan reka bentuk tandas yang lebih baik di sekolah baharu.

KEBANYAKAN murid menolak untuk tidak makan sarapan pagi kerana enggan menggunakan tandas di sekolah.

Menteri Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin berkata, kementerian akan melaksanakan reka bentuk tandas yang lebih baik bagi memastikan ia kondusif buat pelajar dan guru.

“Ada pelajar yang hanya makan selepas pulang, kerana mereka enggan menggunakan tandas sekolah yang kotor.

“Kebanyakan tandas di sekolah sentiasa basah dan pelajar takut akan mengotorkan pakaian mereka.

“Disebabkan pengudaraan yang lemah, tandas sentiasa basah sepanjang hari,” katanya selepas majlis Menjana Transformasi Pendidikan: Infrastruktur Selamat Dan Kondusif di Sekolah Sultan Alam Shah, Putrajaya pada Isnin.

Radzi berkata, kementerian akan melaksanakan reka bentuk tandas yang lebih baik di sekolah baharu dan projek penyelenggaraan masa depan.

“Kami mahu tumpuan diberikan kepada reka bentuk dengan pengudaraan yang lebih baik supaya tandas lebih bersih dan tidak berbau.

“Kami akan mengambil pendekatan ini dengan serius supaya seluruh persekitaran sekolah sangat kondusif untuk pelajar,” katanya.

Majlis Menjana Pemacu Transformasi Pendidikan: Infrastruktur Selamat Dan Kondusif menghimpunkan Jabatan Kerja Raya (JKR), kontraktor dan perunding untuk berkongsi pengetahuan mengenai perancangan dan proses pembinaan di institusi pendidikan. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan TelegramLebih Pilihan