Jurulatih penerbangan maut, seorang lagi cedera pesawat ringan terhempas di Ipoh


  • 112
  • Isnin, 01 Ogos 2022

Bomba melakukan kerja-kerja menyelamatkan mangsa pesawat ringan terhempas di Ipoh pada Isnin. — Facebook

SEORANG jurulatih penerbangan maut manakala seorang lagi cedera dalam kejadian pesawat ringan terhempas di Jalan Dr Nazrin Shah berhampiran Medan Gopeng di Ipoh, Perak pada Isnin, malam.

Ketua Polis Perak, Datuk Mior Faridalathrash Wahid, yang mengesahkan perkara itu berkata, mangsa yang cedera sudah dihantar ke hospital untuk rawatan.Menurutnya, mayat mangsa dikenali sebagai Mejar (B) Fajim Juffa Mustafa Kamal dibawa keluar dari pesawat kira-kira pukul 9.20 malam.

“Seorang lagi jurulatih penerbangan, Muhammad Din Fikri Zainal Abidin, 62, yang turut berada dalam pesawat terselamat dan telah dikejarkan ke Hospital Raja Permaisuri Bainun untuk rawatan.

"Kami masih menyiasat punca kejadian," katanya kepada pemberita ketika ditemui berhampiran lokasi nahas pada Isnin (1 Ogos).

Mejar Fajim pertama kali terbang untuk Tentera Udara Malaysia sebelum bersara dan menjadi juruterbang untuk sektor swasta pada 2018.

Pada 2004, dia terselamat daripada nahas apabila pesawat pejuang MiG-29 yang dinaikinya mengalami masalah enjin.

Dilaporkan sebelum ini, Jabatan Bomba dan Penyelamat Perak menerima panggilan kecemasan mengenai kejadian itu kira-kira pukul 8.10 malam.

Mior Faridalathrash berkata, bahawa kedua-dua keluarga telah dimaklumkan.

“Kami percaya mereka terbang dari sekolah terbang berhampiran.

“Mangsa masing-masing berasal dari Semenyih dan Bukit Damansara,” katanya. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram