PGA8 bongkar taktik sorok rokok seludup dalam semak di Kota Bharu


  • 112
  • Rabu, 26 Jan 2022

ROKOK tersebut dipercayai diseludup masuk melalui jalan laut sebelum diedarkan ke pasaran tempatan di Kota Bharu, Kelantan. — Bernama

BATALION 8 Pasukan Gerakan Am (PGA8) merampas 2.2 juta batang rokok putih bernilai RM1.6 juta termasuk cukai yang disembunyikan di kawasan semak di Kampung Lundang Paku, di Nilam Puri di Kota Bharu, Kelantan awal pagi Selasa.

Pegawai Pemerintah PGA8, Supritendan Mat Shukor Yusof berkata, rampasan pada 3.30 pagi itu dilakukan selepas sepasukan anggotanya mengesan dua kenderaan jenis Pajero dan Proton Exora yang mencurigakan di kawasan Pantai Cahaya Bulan (PCB), di Kota Bharu, Kelantan.

"Menyedari diekori, kedua-dua kenderaan tersebut dipandu laju ke Kampung Lundang Paku hingga gagal dikesan, namun anggota kami menemui kesan tayar kenderaan tersebut di kawasan semak.

"Pemeriksaan lanjut menemui timbunan 220 kotak besar berisi rokok putih jenama John disembunyikan di dalam semak dan dipercayai untuk diedarkan secepat mungkin ke kawasan lain,” katanya kepada pemberita pada sidang media di Markas PGA8 Pengkalan Chepa di Kota Bharu, Kelantan pada Rabu.

Mat Shukor percaya rokok tersebut diseludup masuk melalui jalan laut sebelum diedarkan ke pasaran tempatan di Kota Bharu, Kelantan.

Katanya, kesemua rokok yang dirampas diserahkan kepada Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Bharu untuk tindakan lanjut. — Bernama

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan TelegramLebih Pilihan