Gegar pentas di Itali, sindrom 'Ramsay Hunt' tak halang Justin Bieber kembali jelajah dunia


  • Benua
  • Selasa, 02 Ogos 2022

Bieber tampil memberikan persembahan bertenaga kepada peminatnya di Itali.

JUSTIN BIEBER kembali menggegar pentas di Festival Musim Panas Lucca, Itali pada malam Ahad lalu menerusi persembahan pertamanya dalam tempoh hampir dua bulan selepas beliau terpaksa membatalkan beberapa rancangan berikutan diagnosis sindrom 'Ramsay Hunt' yang menyebabkan mukanya separa lumpuh.

Bieber tampil memberikan persembahan bertenaga kepada peminatnya di Itali yang merakam klip penyanyi berusia 28 tahun itu menari tanpa berbaju sambil mempersembahkan lagu dari senarai hitsnya.

Bieber dilaporkan semakin pulih apabila laman web jelajahnya telah mengemas kini maklumat berkaitan konsertnya di Eropah sebelum menuju ke Amerika Selatan pada September ini. Dia juga bersedia untuk membuat dua persembahan di Afrika Selatan diikuti dengan beberapa lagi persembahan lain di Timur Tengah, Asia, Australia dan New Zealand menjelang akhir tahun ini.

Selepas membatalkan beberapa pertunjukan dalam Jelajah Dunia pada bulan Jun, penyanyi terkenal itu mendedahkan di laman Instagramnya bulan lalu bahawa beliau bergelut dengan pergerakan di sebelah kanan mukanya, termasuk pergerakan mata, hidung dan hanya mampu tersenyum dari sebelah kanan sahaja.

Sindrom Ramsay Hunt "berlaku apabila penyakit kayap menjejaskan saraf muka berhampiran salah satu telinga anda," demikian menurut Mayo Clinic.

Ia boleh menyebabkan lumpuh muka dan kehilangan pendengaran dan virus sama boleh mengakibatkan cacar air.

harley

Justin Beiber dan Hailey Bieber kedua-duanya mengalami ketakutan kesihatan tahun ini selepas dia mengalami gejala "seperti strok" dan memerlukan pembedahan jantung.

"Bagi mereka yang kecewa dengan pembatalan rancangan seterusnya, saya secara fizikal, jelas sekali, tidak mampu melakukannya," katanya dalam video yang dikongsi sejurus selepas diagnosis penyakit itu didedahkan.

"Saya akan kembali sihat dan melakukan senaman muka untuk mengembalikan wajah saya seperti biasa," katanya.

Awal tahun ini, isterinya Hailey mengalami gejala seperti strok dan dikejarkan ke hospital di mana doktor mendapati beliau mempunyai darah beku di otaknya.

Hailey, 25, kemudian menjalani prosedur penutupan 'foramen ovale' (PFO) paten untuk membaiki lubang di jantungnya yang tidak dapat dikesan sejak lahir. — Agensi



Lebih Pilihan